weby pro nejsevernější čechy

Mlynářův kříž na zahradě domu čp. 110 v Horním Prysku

Na zahradě u domu čp. 110 v Horním Prysku stojí kříž.

Kříž je sice blízko domu čp. 110, ale podle plotu zahrada patří ke vzdálenějšímu domu čp. 173. Jednalo by se tedy o kříž, popisovaný na webu Spolku Drobné památky severních Čech takto:

Kříž stojí na zahradě domu č.p. 173. Podstavec má vpředu mělký výklenek se seseknutými rohy, v němž je nápis: ZUR EHRE GOTTES ERRICHTET VON FRANZ U. THEREZIA HELLER IM JAHRE DES ? 1845. V horní části podstavce jsou odstupňované římsy. Sokl je na bocích zdobený vystouplými ornamenty květů, na přední straně je nápis: LIEBE WAR DER MEISTERS LEBEN LIEBE WAR FEIN ERST GEBOTH LIEBE WAR SEIN GANZER ? LIEBE WAR SEIN SCHONES TOD. Kolem nápisu je vyrytý zdobený oválný rám doplněný po stranách vystouplým ornamentem vinné révy.

Hlavice má do stran vysazené římsy s akroteriemi na horních okrajích, mezi nimi se do špičky zvedá římsa s vystouplým ornamentem květu, který má uprostřed otvor. V horní části jsou 3 zužující se římsy. Kovový kříž je původní, reliéf vinných hroznů je nabarven žlutozeleně.

Podle současné majitelky byla na tomto místě bleskem zabita dívka.

Proti fotu na zmíněném webu je kříž mnohem barevnější.

Web Lužických hor:

V Prysku je také několik křížů, z nichž nejvýraznější je Mlynářův kříž u domu č.p. 110, postavený roku 1845 Franzem a Theresií Hellerovými.

Series Navigation<< Kříž před domem č. 91 v Horním PryskuKříž u Kittelova rybníku v Dolním Prysku >>
Tagy