weby pro nejsevernější čechy

Kříž u kaple svatého Jiří v ulici Ve Starém Lobečku v Kralupech nad Vltavou

Vpravo od obnovené kaple svatého Jiří v ulici Ve Starém Lobečku v Kralupech nad Vltavou stojí kamenný kříž.

Na různých místech je o něm zmínka „Z památek v Lobečku se dochoval jen kamenný kříž z r. 1869, původně postavený vedle kapličky na staré lobečské návsi.“ Po zboření kapličky se vyhnul jejímu osudu a  stál „za plotem základní školy„. Na nové místo byl zřejmě přesunut při obnově kaple.

Mosazná cedulka na křížku označuje hladinu vody při povodni v roce 2002. Za normálního stavu vody v řece je hladina minimálně o 8 m níže.

V dlažbě základna čtvercového půdorysu s okosenými rohy, na její zkosené horní hraně o něco užší patka soklu zhruba dvojnásobné výše.  Nad profilovanou lištou vlastní tělo soklu, zachovávající obrys s okosením. Na čelní straně vpadlé obdélné zrcadlo s dvěma zuby v horní části. Pod nimi plasticky vyvedeno LP / 1869. Nad oběžnou římsičkou mohutná jehlancová hlavice, nesoucí kamenný kříž na nízké patce. Ve spodní části kříže, zdobeného vrypy, menší voluty, konce břeven ve tvaru trojlístku.

Series Navigation<< Kříž naproti hřbitovu v ulici Františka Šafaříka ve VeltrusechCentrální kříž hřbitova v Chomutově-Horní Vsi >>
Tagy