weby pro nejsevernější čechy

Kříž v Otvovicích

Na menší travnaté ploše mezi stromy u křížení místních komunikací před budovou prodejny COOP v Otvovicích stojí kříž.

Vzhledem k tomu, jaká pozornost je na obecním webu věnována místní kapli svatého Prokopa, je poněkud smutné, že o žádné jiné památce v jejím sousedství nikde ani zmínka, což se týká i tohoto zřejmě nedávno opraveného kříže.

Celé prostranství je ohraničeno kovovými sloupky, spojenými řetězem. Uprostřed zastíněn čtveřicí lip stojí kříž na několikanásobě odstupňovaném zářivě bílém soklu. Spodní etáž tvoří nízká čtvercová základna, na ní stojí vyšší kvádr s přesahující deskou se zaoblenou hranou na vrchní straně. Na ní sokl, ve spodní části širší patka s kosou horní hranou, na jejíž čelní straně vespod je letopočet 1844, samotný sokl je úzký, směrem vzhůru se zužující hranol, zakončený hlavicí. Tu tvoří dvojice říms, na horní širší je čtvercová patka s projmutím v horní části, do níž je vsazen kovový kříž, jištěný ze zadní strany vzpěrou kotvenou do hlavice. Kříž má vyvýšený okraj, konce břeven ve tvaru trojlístku jsou zdobeny trojicí šesticípých zlacených hvězdiček. Zlacená je i postava Krista s rozevlátou bederní rouškou, nad jehož hlavou v místě křížení trámů jsou zlacená písmena INRI.

Series Navigation<< Kříž v ulici Komenského u hřbitova ve ZlonicíchKříž v ulici 9. května pod schodištěm ke kostelu Narození svatého Jana Křtitele v Zeměchách >>
Tagy