weby pro nejsevernější čechy

Kříž na rohu ulic Na Výsluní a Vojtěcha Kováře u Domu kultury Střelnice Rumburk

Na křižovatce ulic Na Výsluní a Vojtěcha Kováře u Domu kultury Střelnice Rumburk stojí kříž.

V místní části Horní Jindřichov naproti parkovišti Domu kultury před obezděním domu čp. 369/2 ve vydlážděné ploše u chodníku kříž s Kalvárií.

Uprostřed dlažebních kostek kamenná základna čtvercového půdorysu. Na ní osazen sokl, který ve spodní části tvoří hranol s hladkými stěnami. Na čelní straně písmena IHS, z rozšířeného H vychází kříž. Trojitou postupně se zužující lištou navazuje vlastní tělo soklu. Na čelní straně reliéfní obdélný rám, „zavěšený“ na očku nad horní hranou. V něm nápis (zcela bez záruky – němčináři ze mne mohou mít klidně srandu):

O kommt und kniet
volle Andacht nieder
Und betet den
Erlöser an,
Der fur die Lünden
seiner Bruder
Am Kreuz vollen die
seine Bahn.

Na bocích kulatá zrcadla bez nápisu, kolem nich rostlinný reliéfní dekor. Na zadní straně také ovál, v něm další nápis (dedikace), ukončený Mariogramem:

Errichtet
Josef ???
1865

Na vrchu soklu oběžná lišta, nad ní odstupňovaná hlavice. V čele zbytek kovového trnu, nejspíš kus háku na zavěšení lampy. Hlavice završena oblým jehlanem, v něm vsazen kovový kříž, doplněný postavami Kalvárie. Vespod kříže kovový nosník, na něm vlevo Panna Marie Bolestná, vpravo svatý Jan Evangelista. Mezi nimi na patě kříže plastický ornament. Kříž má projmuté hrany, trny u křížení břeven a na konci trámů malý reliéfní kvítek. Na hlavou Ukřižovaného praporek INRI. Kříž zpevněn vzpěrou, ukotvenou do zadní části hlavice.

Series Navigation<< Kříž na nádvoří u kostela svaté Alžběty v ProtivíněÚdajný kříž na křižovatce ulic Děčínská a Československé mládeže ve Varnsdorfu >>
Tagy