weby pro nejsevernější čechy

Kříž u silnice mezi osadou Přebytek a Lázněmi Libverda

U silnice poblíž Obřího sudu nad Lázněmi Libverda směrem na Nové Město pod Smrkem stojí před osadou Přebytek kříž.
Tedy lépe řečeno sokl, který po něm zbyl. Několikanásobně odstupňovaný zřejmě žulový sokl se postupně směrem vzhůru zužuje nejen zmenšováním etáží, ale i sešikmením stěn. Vlastní tělo má dole obliny, v čelní straně prázdný výklenek po nápisové desce a zakončuje ho prázdná volutová hlavice. V roce 2019 se u paty soklu válel malý kovový křížek.

Doplnění v roce 2023:

Kříž není kulturní památkou, takže se nedá nic moc najít (viz další text). Tentokrát jsem kříž obehnaný elektrickým ohradníkem prozkoumal podrobněji.

Sokl je velmi silně porostlý různými lišejníky a mechy. V horní straně hlavice zůstal nepatrný úlomek chybějícího kříže. Na zadní straně otvory, kříž byl zjevně podpírán vzpěrou. Víc zjistit neumím.

Kříž je evidován v práci Terénní průzkum drobných památek města Frýdlant a Frýdlantska – databáze drobných památek pro další zpracování pro projekt Paměť v krajině Trojzemí. Ovšem žádné další zpracování se mi nepodařilo objevit.

Series Navigation<< Boží muka u schodiště v zahradě domu čp. 187 v Lázních LibverdaKříž u silnice na jižním okraji osady Přebytek u Lázní Libverda >>
Tagy