weby pro nejsevernější čechy

Kříž v ulici Pražská v Tursku

U křižovatky ulic Pražská, Antonína Dvořáka a K Lichému stromu v Tursku stojí kříž.

Podle všech dostupných pramenů místo prošlo radikální proměnou – stály tu dva památné jasany, dodnes všude uváděné jako místní pamětihodnost:

Foto jasanů na wikipedii

Aktuálně po jasanech ani stopy. K jejich odstranění došlo podle Panoramat někdy mezi roky 2018 a 2021:



Po chvíli dalšího hledání je jasno. V místních novinách z března 2019 se uvádí: Další významnou akcí, která v nejbližších dnech naši obec zasáhne, je rekonstrukce povrchů komunikace II/240 v úseku Tursko – Velké Přílepy … Součástí této rekonstrukce bylo posouzení stavu stromů podél silnice. Stromy, které byly posouzeny jako ohrožující bezpečnost dopravy, včetně „Památnýchjasanů“, byly anebo budou pokáceny. Jen je zvláštní, kolik místopisných webů si toho dosud nestačilo všimnout.

Na wiki:

U silnice Praha-Velvary u kříže v blízkosti čp. 4. Jeden ze stromů byl napaden ohňovcem obecným. Kmen prasklý ze severovýchodní strany od kosterní větve po bázi. V minulosti došlo k mechanickému odstranění borky v této části kmene patrně vlivem dopravní nehody. Vlivem rozsáhlé hniloba došlo k oddělení kmene od kořenového náběhu a balu. Hnilobou byl zasažen také kořenový systém. Navrženo pokácení stromu z bezpečnostních důvodů. Jeho ochrana zrušena 20. června 2018. U druhého jasanu proveden redukční řez. Původně troják, přišel o jeden ze svých kmenů. Poškození kosterního větvení však vedlo k celkové degradaci dřeviny. Kvůli nebezpečnému náklonu nad komunikaci a špatnému zdravotnímu stavu navrženo jeho odstranění. Ochrana zrušena 14. března 2019.

Dnes tu tedy stojí v trávníku už jen na nezvykle nízkém soklu s předstupněm a popraskanou mírně jehlancovou hlavicí s vybráním kovový kříž. Plasticky žebrován, s trny kolem křížení břeven, v němž nápis INRI nad hlavou poškozeného Krista (chybí mu pravá dlaň).

Kříž asi při pokácení jasanů a úpravě komunikace prošel opravou, foto na wiki z roku 2015 odhaluje, že sokl je (byl?)  z cihel a hlavice (taktéž částečně cihlová) nebyla v dobrém stavu:

Foto na wikipedii

O kříži samém nikde nic k nalezení.

Series Navigation<< Centrální kříž hřbitova ve Stráži nad NisouKříž jihovýchodně od Kozince >>
Tagy