weby pro nejsevernější čechy

Kříž u domu čp. 73 v České Vsi (Jablonné v Podještědí)

Na zřejmě bezejmenné spojce ulic Lidická a Sadová v České Vsi (část Jablonného v Podještědí) stojí u plotu na svahu nad silnicí kříž.

Tedy lépe řečeno, stojí tu jen jeho část. Jak je vidět z fotografií na webu Drobné památky, chybí momentálně střední část soklu. Ta je uložena za plotem (zřejmě na pozemku čp. 56).

Vzhled křížku v roce 2020 (foto Drobné památky)

Dnes je tu k vidění jen nejspodnější část soklu a na ni umístěná hlavice s křížem.

Na velmi zdobném soklu je na spodní hraně jméno (J. Kunze Gabel?) – možná autor křížku. V nápisovém poli je pak Errichtet zur Ehre ???es ?on // Josef u. ??? Scholze a na do pole včleněném štítě letopočet 1919. Boční stěny mají výklenky bez nápisu a bez štítku, jen v rozích zdobené obdobným ornamentem.

Na sokl posazená hlavice je vprostřed prasklá. Horní hrana hlavice je zdobená hojně poškozenými prvky, snad je to pseudogotika. Zcela zrezlý kovový kříž je na čelní straně zdoben rostlinným motivem (snad vinná réva, viz „Ježíš Kristus – pravý vinný kmen„), pod nohama ukřižovaného Krista oválná cedule, nad hlavou INRI. Konce břeven ukončeny dvojitou „zarážkou“.

Ze zbytku soklu, složeného za plotem, není vidět takřka nic.

Series Navigation<< Kříž u silnice v České Vsi (Jablonné v Podještědí)Kříž u domu čp. 6 v Lidické ulici v České Vsi (Jablonné v Podještědí) >>
Tagy