weby pro nejsevernější čechy

Kříž u silnice poblíž domu čp. 46 v Království u Šluknova

U silnice, vedoucí od kostela svatého Vavřince v Království u Šluknova směrem na Jiříkov, stojí mezi stromy poblíž domu čp. 46 kříž.

Lépe řečeno torzo kříže. Mezi vzrostlými stromy stojí zachovalý sokl (zřejmě žula, tudíž nejde příliš poničit), z kříže toho ale moc nezbylo.

Sokl z jednoho kusu kamene ze zadní strany hladký, tvarovaný jen zepředu a na bocích. Širší základna s nízkou horní lištou a na ní projmutý nástavec, na který navazuje tělo soklu. Na čelní straně rytý obdélník s obloukovou horní stranou, kopírující tvar hlavice. Ta je tvořena mírným rozšířením, na němž na bocích sedí vodorovné plochy a mezi nimi je oblouk, nesoucí kříž (či jeho zbytky). Před ním zbytky trnu, zřejmě nosič lampy. Za křížem torzo, patřící pravděpodobně vzpěře. Ze samotného kříže jen orezlý kovový pás s několika otvory. Snad se někdy dočká restaurování jako někteří jeho šťastnější kolegové.

Series Navigation<< Kříž v zahradě na rozcestí u domu čp. 341 v Království u ŠluknovaKříž v zahradě domu čp. 159 v Království u Šluknova >>
Tagy