weby pro nejsevernější čechy

Kříž u kravína v osadě Peklo u Raspenavy

V mírném travnatém svahu pod kravínem v osadě Peklo u cesty, vedoucí směrem na Raspenavu, stojí vklíněn do elektrického ohradníku kříž.
Nikde ani slovo, pokud jsem schopen posoudit.

Dřevěné sloupy s ohradníkem prostor kříže obcházejí. Kříž z přední strany chrání řetěz, zavěšený mezi čtyři kovové sloupky. Před křížem kamenný blok, zřejmě klekátko. Na širší patce soklu se zkosenou horní hranou na čelní straně rytý letopočet 1908. Na vlastní těle soklu v horní části v mělkém výklenku zjevně nepůvodní obrázek Madony s Ježíškem. Jednoduchá masivní hlavice je přes celou šíři prasklá. Na přední straně kovový trn, snad část nosiče lampy. Na vrchu hlavice mírný jehlan, zakončený patkou, v níže je osazen kovový kříž, podepřený vzpěrou, ukotvenou do zadní strany soklu. Kříž má břevna oblá (dutě vypouklá), rýhovaná, zakončená hlavicemi s rostlinným dekorem. Primitivní malá postava Krista má nad hlavou malou cedulku INRI, zdobenou po obvodu dekorem.

Kříž je evidován v práci Terénní průzkum drobných památek města Frýdlant a Frýdlantska – databáze drobných památek pro další zpracování pro projekt Paměť v krajině Trojzemí. Ovšem žádné další zpracování se mi nepodařilo objevit.

Series Navigation<< Kříž na zahradě mezi domy čp. 413 a 78 v osadě Peklo u RaspenavyKříž na rozcestí u domu čp. 407 v osadě Peklo u Raspenavy >>
Tagy