weby pro nejsevernější čechy

Kříž u kaple svatého Josefa v Rybništi

U silnice 263, procházející Rybništěm, na prostranství před kaplí svatého Josefa, mnohými prameny označované jako kostel, stojí v trávě kříž.

Ač vypadá opečovávaně a podle stavu zlacených doplňků prošel v nedávné době opravou – údržbou, jako tradičně u tohoto typu památek nelze na netu najít odpovídající informaci, ať už o jeho historii nebo současnosti…

Základnu tvoří v trávě osazené dva schodové stupně čtvercového půdorysu. Na nich stojí sokl, ve spodní části širší. Na čelní straně má vystouplé nápisové pole se zvláštně vykrojenými rohy (stejně jako nedaleký kříž – asi rukopis nějakého regionálního kameníka). Malovaný nápis „Ohne mich // kömt ihr nicht // thun Joan. 15.5“ je citací z bible „Beze mě nedokážete nic“, pokud hledám správně. Na zadní straně je rytá dedikace „Anton Hampel // Errichtet im Jahr // 1822“. Na horní hraně kvádru dvojitá ustupující lišta, následuje vlastní tělo soklu. Boky a zadní strana hladké, vpředu vystouplé nápisové pole. Boky a spodek zdobeny zlaceným perlovcem, horní hrana oblá, nad ní zlacená girlanda, v jejím středu dva květy? voluty? Nad girlandou na bocích dvě pěticípé reliéfní zlacené květiny. Nápis čtu jako „Bon mir geht aus // dein wahrer Frost, // dein höchftes Licht, // und deine seige Bollendimg // Was ihr den Geringsten // thut, das hat ihn // mir gethun // Matth 25.40“, ale písmena i němčina mi dělají problémy, a překladač si s textem nedokáže poradit. Podle citací z bible by snad mělo jít o „Amen, říkám vám, že cokoli jste udělali pro nejmenšího z těchto mých bratrů, to jste udělali pro mě“. Na čelní straně hlavice soklu, složené z několika úrovní říms a lišt, kovový hák s lucernou. Na vrchní straně hlavice soklík pod křížem, nesoucí na čelní straně stopy po zlacení. Jednoduchý kříž se zlacenou figurou Krista má velmi krátké břevno, nad hlavou Krista zlacená tabulka INRI. Za zadní strany vzpěra, ukotvená ve hlavici soklu.

Series Navigation<< Kříž u polní cesty za domy čp. 238 a čp. 323 ve ChřibskéKříž u domu čp. 111 v Rybništi >>
Tagy