weby pro nejsevernější čechy

Centrální kříž západní části hřbitova v Lovosicích

Hřbitov v Lovosicích je předělen zdí na dvě části, jedna (východní) je takřka beze stromů a na hlavní křižovatce stojí jeden centrální hřbitovní kříž. Další kříž stojí na křižovatce cest v západní části mezi stromy.

Nedovedu vysvětlit, proč je hřbitov rozdělen, nikde jsem nenašel vysvětlení. Ani zmínka, že by byl někdy rozšiřován, že by byl rozdělen na katolickou a evangelickou část, či z jakého důvodu to tak je. Prostě jsou tu kříže dva.

Uprostřed křižovatky dva schodové stupně z kamenných kvádrů, spojených kovovými sponami (nižší na úrovni terénu). Na nich nízká základna čtvercového půdorysu. Uprostřed několikrát odstupňovaná profilovaná lišta, na které stojí nízký masivní sokl se vpadlými výklenky na všech stranách. Zezadu rytý zlacený nápis „Hier sind wir / o Herr / Deiner Slime harrend„. Boční výklenky prázdné, vpředu na vložené kamenné desce český nápis: „Přichází hodina ve které / všichni, kteří v hrobech jsou / uslyší hlas syna člověka / a půjdou ti, kteří dobře činili / na vzkříšení k životu / Jan 5. 28„.

Sokl zakončuje přesahující odstupňovaná hlavice, na níž je šrouby ukotven mohutný kovový kříž. Základna kříže je ve spodní části rozšířená, se zkosenými rohy a vpadlým zrcadlem se zdobnými rohy. Kříž má stejně jako jeho východní soused hrany projmuté do oblouku, břevna jsou poblíž křížení ozdobena „trny“. Na vrchu kříže nad hlavou ukřižovaného Krista praporek INRI.

Series Navigation<< Kříž u Vchynického potoka před domem čp. 99 ve VchyniciCentrální kříž východní části hřbitova v Lovosicích >>
Tagy