weby pro nejsevernější čechy

Kříž u domu čp. 6 v Lidické ulici v České Vsi (Jablonné v Podještědí)

V ulici Lidická u domu čp. 6 v České Vsi (část Jablonného v Podještědí) stojí ve výklenku zídky kříž.

Ještě nedávno by zněl popis poněkud odlišně, jak je vidět z fota z roku 2020 na webu Drobných památek:

Stav křížku v roce 2020 na webu Drobné památky

Křížek stál pod terasou přilehlého hostince U koláče a z druhé strany byl volný pozemek. Ten je aktuálně obezděn zídkou z tvárnic, takže se křížek ocitl v sevření zdí a schůdky k němu jsou (nejspíš jen dočasně) zaneseny sutí a zeminou.

Jedná se o poměrně netypický křížek – na několika schodech, vedoucích z roviny od silnice, stojí trojitě odstupňovaný sokl, natřený bílou barvou (vápnem?). Na schodech nejširší část s ozdobnou lištou, střed má v horní části vpředu zaoblenou niku s vystupujícím podstavcem. Sokl je ukončený zúženou částí, hlavicí pro vsazený kovový kříž. Ten je prostorový, reliéfní. Ve spodní části podél břevna dva sloupky, zakončené ornamentem. Nesou příčné břevno s hlavičkou okřídleného putti. Na břevně stojí dvojice postav, opřených loktem o kulatou prázdnou plochu. Levá postava drží v pravé ruce palmovou ratolest, pravá v levé ruce kalich. Ruce, opřené o zmíněnou plochu, podpírají do strany skloněnou hlavu.

Plochy břevna vyplňuje rostlinný ornament, konce trámů zdobí složité rozšířené plochy. Cedule INRI je takřka skryta přímo za hlavou ukřižovaného Krista, kříž doplňuje paprsčitá svatozář.

Series Navigation<< Kříž u domu čp. 73 v České Vsi (Jablonné v Podještědí)Kříž ve Starém Hraběcí >>
Tagy