weby pro nejsevernější čechy

Varnsdorfské křížky 2013-2014

Není u nás snad vsi, obce, města a místa, na jejichž katastru by se nenacházelo něco z toho, co souhrnně označujeme jako drobné sakrální památky. Někde se jim věnují méně, jinde více. Když zajdete ve VDF do Infocentra, najdete mezi dostupnými prospekty třeba i skládačku Varnsdorfské křížky. Je to už pěkná řádka let, kdy jsme ještě jako čerstvá náplava zaznamenali díky svěcení čerstvě opravené zvoničky na Pěnkaváku, že na území město působí nějaké KPMV a kromě jiného usiluje právě o záchranu právě těchto „drobných“ památek. Kdo v té době mohl tušit, že to dopadne tak, že se z přihlížení jednou stane účast a že synovo jméno bude na zmíněném prospektu figurovat v seznamu fotografů…

Ovšem od doby největší slávy a vydání zmíněného materiálu už uplynulo hodně vody, tak mě tak napadlo se po nich vydat znovu, obhlédnout, v jakém stavu jsou dnes. A vyklubal se z toho běh na hodně dlouhou trať. On totiž ten propagační materiál vypadá moc pěkně, ale zkuste se na něj podívat okem turisty, navíc turisty odjinud. V tu chvíli se smrskne na konstatování, že tu ve městě nějaké jsou. Nedozvíte se, kolik jich vlastně je, jen že byly v období 2001-2009 opraveny (všechny, některé?). A těžko hádat, co s nimi bude dál.

V textu jsou některé lokalizovány „jen“ pomocí ulice, což občas při několikakilometrové délce není nejpřesnější. Navíc se mezi křížky kromě zvoničky ocitla i Švédská mohyla a dvojice soch. Na konci letáčku je zmínka, že veškeré sakrální památky jsou v evidenci Litoměřické diecéze, nicméně na jejím webu jsem veřejně přístupné našel jen seznamy kostelů a kaplí. Jako místní mám tu výhodu, že se podívám na web muzea a do rukou mohu vzít na něm zmiňované publikace (sborníky Mandava a Almanach k výročí města), což ovšem turista, který je tu na chvíli, udělá těžko. Co mne ale mrzí nejvíc, je skutečnost, že se zcela a úplně vytratila základní informace – kdo kdy proč. Vlastně ani u jednoho z křížků jsem v příslušných materiálech neobjevil jména donátora či stavitele, rok vzniku a důvod postavení. Možná je někdo zná, něco se dá určitě vyčíst ze zbytků nápisů, ale mě tyto údaje přístupny nejsou. Alespoň že jména těch, kteří k zachování a obnově přispěli, jsou (zatím) evidována. Stále je mým snem stav v Jiříkově

Protože ve všech zmiňovaných textech jsou opravované křížky číslovány, budu se jejich značení a číslování držet. Přidám pár dalších, které v textech zmíněny nejsou, naopak vynechám (s výjimkou zvoničky), co za křížky nepovažuji. Pokud chcete vědět víc, než je na zmíněném webu muzea a KPMV, pak si sežeňte citované publikace.

1. Zvonička na Pěnkavčím vrchu ve Vrchlického ulici (mezi Truhlářskou a Ernsta Thällmanna).

3. Kříž na Studánce vlevo u silnice na Rumburk s plechovými figurami (pozor, jsou tam dva – tenhle není naproti benzínce, ale níž směrem na RBK, skryt mezi čtveřicí stromů)

4. Kříž v ulici Tovární v prostoru u garáží (kousek od vjezdu do KWL)

5. Kříž u mostu v ulici Petra Bezruče (když z 5. května místo k přechodu uhnete doprava k Vitaně)

6. Kříž na Studánce u hlavní silnice (na VDF) – přemístěn z ohrožené lokality na nové místo

7. Kříž Nejsv. Trojice v Bratislavské ul. (č.p. 2706) – za základní školou, směrem ke Kočičáku

8. Kříž v ulici Tajchmanově (z Bratislavské zahnout od Kočičáku nahoru)

11. Kříž na rohu ulic Petra Bezruče a Hradní (skoro pod Hrádkem)

12. Kříž na Žitavské ulici

13. Kříž v Kollárově ulici (od Bohemky pořád nahoru směrem na Rozkrok… ten asfaltový nátěr pískovcového soklu mi nepřipadá nejšťastnější)

14. Kříž v ulici Husitské (pod Hrádkem, takřka na konci civilizace)

15. Kříž v uličce Pod Strání (naproti Kotlině přes mostek a hned doleva)

16. Kříž v ulici Pohraniční stráže (ještě před rohem ulic Petra Bezruče a Hradní zahnout doprava směrem na Německo, kde z Pohraniční stráže odbočuje Celní)

17. Kříž v prostoru zvaném Hraniční Buk (pořád rovně za nemocnicí – opravený terakotový sokl bohužel moc dlouho nevydržel)

18. Kříž u kostelní zdi na Studánce

19. Kříž na Studánce u silnice na Krásnou Lípu (za plotem č.p. 69) – obrazový doplněk zde

20. Kříž na konci ulice Závoznické (tak to si najděte fakt sami na mapě, ani jsem netušil, že ve VDF takové končiny máme)

A ještě pár těch, které v uváděných materiálech popsány nejsou:

Křížek na rohu Truhlářské a Vrchlického ulice (č.p. 830) – kousek od zvoničky za plotem v zahradě

Křížek v Říční ulici u TOSu (č.p. 1787) – za plotem v zahradě

Křížek ve Štefánikově ulici (č.p. 3282) – z Legií přes parčík směrem k odvrácené straně zimního stadionu

Křížek na náměstí E. Beneše (u fary)

Křížek u železničního přejezdu na Československých letců (č.p. 664)

Křížek na Studánce vlevo u silnice na Rumburk (č.p. 142) – přímo naproti benzínce, za plotem v zahradě

Víc jsem neobjevil.

Series Navigation<< Kamenný kříž na rozcestí v Ostrově u TiséVarnsdorfské křížky – doplněk >>
Tagy