weby pro nejsevernější čechy

Kříž v ulici V Úvoze v Lešanech

Na okraji Lešan směrem k Nelahozevsi na konci ulice V Úvoze stojí na nepůvodním místě kříž.

O kříži podrobně zde:

30. 10. 2018 – Křížek na kraji Lešan se před několika týdny vrátil k lešanské silnici po pečlivé renovaci, provedené restaurátorem Pavlem Kytkou ze Sazené. Velmi starý křížek dříve sloužil podle kronikáře Václava Hlavatého jako poslední rozloučení při pohřebních průvodech vedoucích z Lešan do Nelahozevsi.

Dlouhá léta byl zničený, kříž s Kristem a Pannou Marií odlomený a uložený na obecním úřadě. Památka kromě toho stála na pozemku developerské firmy Anglický Resort, při příjezdu do Lešan po pravé straně, u křižovatky se Zimní ulicí v těsné blízkosti developerské zástavby Zámecké údolí, kde místo postrádá žádoucí pietu. Vedení obce se proto nakonec rozhodlo přemístit křížek na druhou stranu cesty – na kraj Lešanského háje. S umístěním souhlasila rodina Lobkowiczů, které les patří. „Dohoda vznikla rychle a všichni byli s tímto řešením spokojeni,“ vysvětlil přemístění křížku dnes už bývalý starosta Josef Kebrle.

Litinový kříž byl v restaurátorské dílně očištěn a ošetřen konzervačním nátěrem. Nově jej zezadu podepírá tyč, což podle Pavla Kytky značně sníží riziko opětovného zlomení kříže.

Sokl, na kterém je osazen kříž, musel být nově zhotoven. Po odstranění nátěrů totiž restaurátor na původním podstavci nalezl rozsáhlé praskliny a další destrukce kamene, které byly způsobeny zhmotněním zkorodovaného kříže. Nový sokl je věrnou replikou původního, zhotovený z Božanovského pískovce. Restaurátor nově vytvořil a vyzlatil i původní nápis.

Renovace přišla obec na 104 tisíc korun.

Křížek je pátou sakrální památkou, kterou Nelahozeves v posledním desetiletí zrekonstruovala. Ve vedení obce se za tu dobu vystřídali tři starostové, všechny projekty však mají jednoho společného jmenovatele – referentku obecního úřadu Sylvu Veličovou, která zajistila přípravu potřebných projektů i žádostí o dotace.

Series Navigation<< Kříž u bývalé školy čp. 62 v MeznéTeuschelův kříž na Zámeckém vrchu u Vysoké Lípy >>
Tagy