weby pro nejsevernější čechy

Kříž u kaple v Židovicích

Před kaplí na návsi v Židovicích stojí kamenný kříž.

Kříž podobné koncepce jako v nedalekých Děčanech, na rozdíl od něho je však kulturní památkou (ač na první pohled v mnohem horším stavu a daleko naivnějšího provedení):

Drobná památka situovaná v centru návsi. Kamenný krucifix tvoří sokl a Ježíš na kříži. Architekturu soklu zdobí reliéf Bolestné Panny Marie. Barokní sochařské dílo pochází z roku 1732.

Původní evidenční list památky je sdílnější:

Na nízkém stylobatu hranolový sokl s vysokou patkou. Boky soklu mají dole zploštělé voluty, nahoře ploché desky, se spuštěným liliovým květem. Přední stěna s reliefem světice (P. Maria ?); vzadu dva nečitelné nápisy. Římsa soklu vpředu proložena obloukem, pod ní obíhá pás, v kterém se střídá vejcovec s šipkou. Svislé břevno kříže obklopeno dekorativně pojatými obláčky, břevno kříže s naznačenými lety. Korpus s trsem (?) u nohou. Sokl velmi otřelý, část obláčku odlomena.

Kříž není v dobrém stavu, „otřelý“ je hodně, navíc některá místa porůstá mech a lišejník. A výše zmíněný „trs“ mne zaujal také – nikde jinde jsem něco podobného nezaznamenal, a po pravdě, připomíná mi to leccos…

Series Navigation<< Centrální kříž hřbitova v LibčevsiKříž u domu čp. 88 v Hnojnici >>
Tagy