weby pro nejsevernější čechy

Skalický kříž poblíž domu čp. 567 ve Skalici u České Lípy

Jedním ze zastavení Naučné stezky po památkách obce Skalice u České Lípy (která je navzdory svému názvu hned u Nového Boru) je v místě styku se žlutou turistickou značkou tzv. Skalický kříž.

Informace o něm se lze dozvědět na tabuli, umístěné v jeho blízkosti u turistického posezení.

Kamenný sokl s hlavicí byly v 60. letech 20. století poraženy projíždějícím nákladním automobilem a kříž byl následně odcizen. Podstavec i povalené kamenné části kříže byly zapadlé hluboko v zemi a z větší části zasypané. V roce 2004 proběhla rekonstrukce.

10. srpna 2004 byly všechny dochované části vykopány a očištěny od nanesené zeminy a byly do nich vysekány otvory pro čepy. 28. srpna 20004 byly sokl i hlavice pomocí jeřábu vztyčeny a navzájem spojeny čepy a cementovou maltou. Do hlavice byl poté vsazen nový kovaný kříž od pana Poláka z Dolní Libchavy.

Na obnově památky se podíleli členové občanského sdružení Drobné památky severních Čech – Miroslav Pröller, Jiří Kühn, nečlen Josef Plicka a obecní úřad ve Skalici u České Lípy.

Na webu zmíněného spolku je k dohledání jako kříž na jihozápadním okraji obce. Info na webu se shoduje s textem tabule, což značí, že o jeho historii se nejspíš neví nic.

Series Navigation<< Kříž v zahradě domu čp. 200 v severní části Skalice u České LípyMisijní kříž u kostela svatého Václava v Lovosicích >>
Tagy