weby pro nejsevernější čechy

Kříž mezi poštou a kostelem svaté Barbory v Rynolticích

Naproti parčíku v Rynolticích, v jehož zadní části stojí multifunkční budova obecního úřadu, knihovna, ZŠ a MŠ, mezi budovou pošty a areálem kostela svaté Barbory, stojí křížek, vypadající takřka jako výklenková kaplička (a trochu jako papoušek).

Od chodníku vede ke křížku dlážděná cesta ke schodišťovým stupňům, na nichž stojí barevný sokl kříže. Kvádrová patka s prázdným nápisovým polem na čelní straně má naznačeno bíle natřené cihelné zdivo a je zakončena dvojitou světle modrou lištou. Na ní je další kvádr, opět s nápisovým polem vpředu (rytý nápis takřka nečitelný), ukončený v horní části rozšiřující se lištou. Na tu navazuje vlastní tělo soklu, upravené jako výklenková kaplička – po stranách na patkách sloupy, mezi nimi nahoře zaoblený výklenek s malbou Piety, nad ním zlacené reliéfy girlandy a květin. Vrch tvoří široká přesahující hlavice, na níž je v malém soklu uprostřed osazen kovový kříž. Ve spodní části „blesky“, o něco výše zlacená nápisová destička, lemovaná rostlinným dekorem, zlacený Kristus a nad jeho hlavou INRI. Konce břeven zdobí trojlístek.

Series Navigation<< Kříž u rozcestí cest mezi Kamenicí u Zákup a Pertolticemi pod RalskemKříž v uličce mezi domy čp. 238 a čp. 209 v Rynolticích >>
Tagy