weby pro nejsevernější čechy

Centrální kříž hřbitova v Lounech

Na hlavní vydlážděné cestě, procházející severojižně hřbitovem v Lounech, stojí centrální hřbitovní kříž.

Městské materiály uvádí: Kříž byl postaven na nově vzniklém hřbitově u silnice na Cítoliby, založeném v roce 1887 jako náhrada za zrušený hřbitov u Matky Boží.

Po zrušení hřbitova u Matky Boží v roce 1880 v souvislosti s dostavbou kasáren nemohl městu stačit jediný hřbitov U 14 sv. Pomocníků. Proto byl roku 1887 založen nový u cítolibské silnice. Pozemek, který dnes tvoří jižní část hřbitova, věnoval lounský děkan František Linhart. Ten byl také o dva roky později na Novém hřbitově pohřben do hrobky u centrálního kříže.

V dlažbě osazený nižší sokl, ve spodní části několikrát odstupňovaný, ve střední části s rohovými sloupy s patkou a zdobnými hlavicemi, vrchní část s průběžnou oblou lištou. Sokl zakončuje rozšířená hlavice, v níž je osazen vysoký kovový kříž, imitující povrchem dřevo. Zlacená postava ukřižovaného Krista má nad hlavou ceduli INRI.

Na pravém boku střední části soklu je na vystouplém zrcadle s vykrojenými rohy umístěna černí leštěná deska: „P. Josef Mrázek / arciděkan / * 30. 3. 1880 † 21. 9. 1952 / P. Josef Bouček / administrátor / * 5. 10. 1926 † 24. 11. 1977“. Ze zadní strany přiléhá hrobové místo, k němuž patří rytý nápis na vystouplém zrcadle s vykrojenými rohy: „František / Linhart / Bisk. notář, býv. c.k. okres. škol. / inspektor, rytíř ř. cís. Frt. Jos. I., / člen mnohých spolků a / děkan v Lounech. / * 6. července 1803 / † 21. června 1889 / R.I.P.“. Zbývající zrcadlo na levém boku je prázdné, čelní strana je bez něho.

Series Navigation<< Centrální kříž hřbitova v RačicíchKříž u kostela Matky Boží v Lounech >>
Tagy