weby pro nejsevernější čechy

Boží muka na polní cestě z Novin pod Ralskem

U polní cesty mezi Novinami pod Ralskem a Srním Potokem stojí sloupek s kaplicí, boží muka.

Ten, kdo absolvuje cestu mezi zmíněnými Novinami pod Ralskem a hradem Ralsko, narazí na boží muka na trase červené turistické značky nedaleko silnice, spojující výše uvedené obce. Stojí blízko cesty v porostu. Boží muka jsou kulturní památkou:

Boží muka, která se nacházejí při polní cestě z Novin pod Ralskem na Srní potok, při červené turistické cestě k hradu Ralsko, jsou datována rokem 1801. Na jednoduchém podstavci stojí čtyřboký pilíř nesoucí hranolovou kaplici s kovovým jetelovým křížem.

Na okraji lesa stojí na čtvercové kamenné desce jednoduchý hranolovitý podstavec, na něm hranolovitý sloupek ve spodní části rozšířený. Na něm nasazena hranolovitá kaplička ve stylu lucerny, v horní části půlkruhovitě zakončena. Na třech stěnách byly původně umístěny pravděpodobně malované obrazy, které nebyly 2007 nalezeny. Zůstaly jen kruhové otvory po zasazených destičkách. Na přední stěně hranolovitého podstavce vyryto: “1801/I.R.” Celá kaplička původně kryta kovovou stříškou do které je zasazen plechový latinský kříž zdobený svatozáří. Kovové prvky se vlivem nepříznivých podmínek zcela rozpadly. Z čelní strany je zcela nevhodně na těle kapličky namalována turistická značka.

boží muka
Foto z Památkového katalogu – na těle božích muk namalována turistická značka

Jednoduchá kaplička vztyčená roku 1801 patří k typu drobné barokní plastiky dotvářející tvář místní barokní krajiny. Pravděpodobně dílo místního lidového umělce.

Od doby provedení zápisu do Památkového katalogu zjevně došlo k restaurování božích muk – značka z jejich těla zmizela, plechová stříška nad kaplicí je obnovena a na čelní straně je dokonce osazen hák na lucernu. Jen ten vrcholový křížek vypadá jinak než na archivní fotce. I když podle fotek zde -> není jasné, zda po obnově zase totálně nezpustla – do roku 2013 je vročen záběr s natřeným sloupkem, osazenými obrazy a svícnem.

Series Navigation<< U druhého křížku nad Starou OleškouBoží muka jižně od Staré Olešky >>
Tagy