weby pro nejsevernější čechy

Kleesinlův kříž u pramenů Mandavy v Nových Křečanech

Pod Ptačím vrchem (Vogelberg) u pramenů Mandavy stojí nedaleko bývalého hostince Stará myslivna („Alte Forsthaus“) Kleesinlův kříž.

Kříž samotný i jeho jméno se ze všeho nejspíš dochovaly jen proto, že jeho restaurování zajistila obecně prospěšná společnost České Švýcarsko ve spolupráci s obcí Staré Křečany v rámci projektu Listen to the Voice of Villages (Naslouchejte hlasu venkova), financovaném prostřednictvím programu Nadnárodní spolupráce Střední Evropa a spolufinacovaného z ERDF (což si lze přečíst na upadlé tabulce, položené na patě soklu). Na tabulce chybí rok, kdy se tak stalo – bylo to v roce 2011.

Přesto se o něm toho zrovna moc neví. Sem tam zmínka v souvislosti s tímto restaurováním. Na netu je to úmorné hledání, jediný dostupný text pochází z prospektu Sakrální památky v krajině Českého Švýcarska, který vydala o.p.s. v roce 2014:

Žulový podstavec s litinovým křížem datovaný do 19. století se nachází v blízkosti výletního místa u pramenů říčky Mandavy u Starých Křečan. Před rokem 1945 byl označován jako Kleesinlův kříž.

Při obnově poškozeného kříže se na nově odlitý litinový kříž se siluetou Ježíše Krista a Panny Marie vrátily výjimečně dochované paprsky z původního kříže, které byly nalezeny při terénním průzkumu. Jsou jediným pozůstatkem původního kříže, který poničili vandalové. Na podstavci byl namalován nápis: Hilfs uns, Herr in der Noth. Durch dem Kreuz und Marterstod Laß uns durch dein bitter Sterben. Nach dem Tod den Himmel eiben.

Restaurátoři: Miloš Kubišta (kámen), Martin Šerák (litina)

Místo je významné tím, že se tu nachází rozvodí mezi Labem a Odrou. Řeka Mandava teče na východ, Brtnický potok (Zeidlerbach) na jih. Z vyvýšeniny se dá kochat velmi krásným výhledem na Středohoří (Mittelgebirge), od Ještědu (Jeschken) až k Milešovce (Milleschauer) a mimo toho ještě na Českosaské Švýcarsko.

Historické prameny uváděly: Také je mnohými turisty navštěvována „Stará myslivna“ („Alte Forsthaus“). V této restauraci je také k vidění zvláštní podivuhodnost: Rozděluje se zde z okapů odtékající voda, jeden odtok se vlévá do Mandavy a druhý do Brtnického potoka(Zeidlerbach), takže zde je rozvodí Labe a Odry.

V roce 2016 vzaly mnohé uvedené údaje za své. Prameny Mandavy zmizely, na místo se nedalo dostat, údajně byla ohrožena i samotná existence křížku. A zmizela odbočka z turistické značky. Po pravdě, vůbec se mi nechce po předchozích zkušenostech zjišťovat aktuální stav…

Series Navigation<< Kříž u silnice v severní části Království pod JitrovníkemRaimundův kříž pod Plešným u Brtníků >>
Tagy