weby pro nejsevernější čechy

Kříž v Liberecké ulici v Jablonném v Podještědí-Markvarticích

V Liberecké ulici v Jablonném v Podještědí v místě, kde odbočuje ulice Luční naproti cestě do zahrádkářské kolonie, stojí za plotem torzo kříže.

Na rohu v zahrádce za drátěným plotem v zákrytu za dřevěným dvojsloupem se nachází zachovalý, leč silně nahnutý sokl bez kříže.

Základna v porostu není patrná, ze zeleně vyčnívá kvádrové tělo soklu. Boky zdobí voluty, dole je zavinutí masivnější, středy vynutí  vyčnívají ven. Na čelní straně velké obdélné vystouplé rámované nápisové pole s křídly. Rytý nápis vcelku čitelný, netroufám si ale na jeho interpretaci. Masivní hlavice oddělená oblou lištou má vpředu velký oblouk, v němž je umístěn reliéf věnce, visící na stuze s mašlí. Na vrchu hlavice projmutý soklík s římsou, v něm otvor po chybějícím kříži (další otvor je na zadní straně soklu po vzpěře).

Jak je vidět ze série panoramat na mapy.cz, jedinou změnou je někdy po roce 2014 proběhlá likvidace dřevin, stav soklu se zdá stále stejný.

Series Navigation<< Kříž v Liberecké ulici u Palmova dvora v Jablonném v Podještědí-MarkvarticíchMatzelův kříž ve Štefánikově ulici v Krásné Lípě >>
Tagy