weby pro nejsevernější čechy

Kříž u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě

U ohradní zdi hřbitova, přiléhajícího ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě, stojí kříž.
Jižně od kostela u nízké omítané zdi stojí kříž. Nízká základna obdélného půdorysu z kamenných bloků přímo u paty zdi prorůstá travou. Na ní stojí sokl, ve spodní části širší, horní hrana zakončená lištami – první zaoblená, druhá širší projmutá, na poslední tenké zaoblené sedí vlastní tělo soklu, tvořené poměrně nízkým kvádrem obdélného půdorysu. Na čelní straně mírně vystouplé obdélné nápisové pole s dvojitým rámem a takřka nečitelným rytým písmem, na bocích vystouplá čtvercová zrcadla s vykrojenými rohy. Horní hrana je zdobena obloukovým zubořezem. Nízká hlavice zdola s projmutím a na horní straně s mírným jehlanem má zvláštně „ukrojené“ hrany. Ve středu hlavice ukotven vysoký kovový kříž, jištěný podpůrnou tyčí, zapuštěnou do zadní strany soklu. Ve spodní části kříže na objímce připevněn stojan na lampu. Kříž samotný hladký, bez ozdob, nad hlavou Krista cedulka INRI.

Dle leteckého snímkování nebo Street View byl kříž minimálně do roku 2019 mezi vzrostlou zelení, po které dnes není ani památky.

Rok 2012
Rok 2014
Rok 2019
Series Navigation<< Centrální kříž hřbitova v RaspenavěKříž u křižovatky na Fučíkově ulici poblíž domu čp. 649 v Raspenavě >>
Tagy