weby pro nejsevernější čechy

Kříž u odbočky do NPP Peklo mezi Karbou (Zahrádky) a Kvítkovem

Na trase červené turistické značky, souběžné s Naučnou stezkou NPP Peklo, stojí na okraji lesa u rozcestí mezi osadou Karba u Zahrádek, cyklostezkou 3086 do Kvítkova a pěšinou podél Robečského potoka do údolí Peklo kříž.

Ač je to do Kvítkova odtud daleko, jedná se již o jeho katastrální území. Podle vzhledu je původní pouze sokl, osazený křížek je zjevně improvizovanou náhradou.

Ve svahu nad cestou na okraji lesa vysoká patka s rytým obrysem zrcadla na čelní straně. Působí dojmem, že byla na dva kusy a znovu sestavena. Na horní hraně dvojitě odstupňovaná lišta, na niž nasedá tělo soklu. Vysoký kvádr má na čelní straně mírně vystouplou plochu s takřka nečitelným nápisem a letopočtem. Na soklu umístěna masivní hlavice, široce přesahující půdorys. Průběžná římsa je v přední části vyklenuta do oblouku nad místem, kde dnes visí věnec. Původně tu zřejmě bývala umístěna na kovovém háku lucerna. Hlavice nese nízkou patku, do níž je vsazen jednoduchý provizorní kovový křížek.

Series Navigation<< Kříž na rozcestí u Obecního lesa mezi Sosnovou, Českou Lípou a DubicíKříž (původní centrální) na hřbitově v Čížkovicích >>
Tagy