weby pro nejsevernější čechy

Kříž před kaplí v Chožově

Kříž před kaplí v Chožově stojí opravený kříž.

Na netu dostupné staré fotografie ukazují křížek za plotem v nedobrém stavu:

Foto z webu https://nicelocal.cz/usti-nad-labem-region/cultural_places/kaplicka_chozov/

Ač zjevně v nedávné době renovován stejně jako pomníky osvobození a celé okolí kaple, k nalezení není nic. Sokl je zřejmě vytvořen celý znovu.

V ploše vysypané drobným kamením několikanásobně odstupňovaná základna čtvercového půdorysu s obloukovou přední a zadní stranou vyrovnává sklon terénu. Na ní stojí kvádrový sokl s vykrojenými rohy. Čelní a zadní strana jsou mírně oblé (kopírují tvar základny) a nesou vystouplé obdélná zrcadlo s masivním rámem. Rovné boční stěny mají jen rytý obdélný obrys. Odstupňovaná poměrně nízká široce přesahující hlavice je vpředu a vzadu zvlněna mírným obloukem a nese masivní zdobnou několikaetážovou základnu kříže. Kříž, přidržovaný zadní vzpěrou kotvenou do hlavice, má v místě křížení břeven za hlavou ukřižovaného Krista ceduli INRI a od ní jsou konce břeven zdobeny bohatým rostlinným reliéfem, který na okrajích vystupuje lístky z obrysu rozšířeného břevna. Postava Krista zlacená.

Series Navigation<< Kříž na rozcestí západně od nádraží KošticeKříž před kostelem Církve československé husitské v Chožově >>
Tagy