weby pro nejsevernější čechy

Kříž vpravo od silnice severně od Studeného

Vpravo v polích / lukách od silnice, stoupající ze Studeného směrem na Chřibskou (vede po ní zelená turistická značka), stojí osamoceně skupina vzrostlých stromů, u nichž je v mapách.cz zakreslen kříž.

Ty stromy tu dozajista nejsou náhodou. Ovšem kříž jaksi absentuje. Válí se tu jen porůznu hromady kamení, v nichž by s výjimkou dlouhého opracovaného překladu asi někdo těžko hledal zbytky něčeho rozumného. Musím se opakovat – Nevím, odkud berou mapy.cz poklady. Pokoušel jsem se ověřit, zda třeba nebyl kříž zaznamenán na nějakých historických mapách, ale on-line staré mapy různých variant mne trpce zklamaly – buď s nimi neumím zacházet, jsem slepý, nebo v nich nic moc není.

V knize Krajina pod Studencem v proměnách doby je popsán kříž na protější straně (Schenkers Kreuz), z něhož zbyl alespoň sokl, a zaniklý Knechtelův kříž – podle popisu ale nejde o toto místo. Takže nezbývá než ocitovat „A tak bychom mohli pokračovat, hledat, ptát se, zjišťovat, porovnávat…“ Což já neumím a proto o tomto zmizelém kříži neumím nic sdělit.

Series Navigation<< Polírův kříž ve StudenémKříž u polní cesty vlevo od silnice severně od Studeného >>
Tagy