weby pro nejsevernější čechy

Fiedlerův kříž severozápadně od Jetřichovic

Na trase modré turistické značky mezi Jetřichovicemi a rozcestím u skalní kaple Kny (kde modrá končí a napojuje se na červenou) uprostřed lesa u cesty stával kříž, zvaný Fiedlerův.

Těch pár kamenů, co tu dnes zbylo, asi těžko kolem spěchajícím napoví, oč se jednalo. I když je stále ještě na první pohled jasné, že jde o pozůstatky „čehosi“, rozeznat v tom sokl kříže je problém. Navíc rok od roku je stav horší a horší. Jak je na fotkách vidět, některé šrámy jsou čerstvé, odlomené plochy svítí novotou…

Jediným zdrojem informací, který osvětluje existenci tohoto artefaktu, je (jak také jinak) velekniha Natalie Belisové Tulákům Jetřichovicka. Mezi popisovanými „zastaveními“ Jetřichovic lze podle fotky na straně 54 tento kříž identifikovat, byť v roce 2011 z něho zbývalo ještě podstatně více.

V roce 2013 se parta kolem Všemilského hřbitova snažila o kříži sehnat nějaké info pro jeho případnou obnovu:

Prosíme o pomoc !!! Hledáme jakékoliv podklady, které by nám pomohou obnovit tento kříž. Nachází se na České silnici v Jetřichovicích. Má snad někdo fotografii? Nebo by byl někdo schopen namalovat skicu?

Zjevně bez výsledku, ze zbytků kříže se ztrácí víc a víc hmoty…

Takže citace z knihy:

Za Michelovými pozemky blíže k lesu na vršku zvaném Am Galgen (Na šibenici) stojí torzo muk, kterým se říkávalo Fielders Kreuz, Fiedlerův kříž. Postavila je majitelka bývalé rychty Michelhof roku 1937. V rodině se tradovalo, že během Napoleonských válek byl jejich předek rychtář Michel zajat francouzskou patrolou. Na tomto místě postavili vojáci šibenici a druhé dne zrána se chystali nešťastníka pověsit. Rychtáři se však během noci podařilo uprchnout. V upomínku na tuto událost, ale také jako dík Bohu, že po všechny časy chránil rychtářovu rodinu od nebezpečí, vyrostla u cesty muka s litinovým křížem; paní Emma Fiedlerová ukryla do základů hliněnou nádobu s příběhem a modlitbou. Jenže uběhlo pár let – a byl konec s Boží ochranou i s křížem…

Series Navigation<< Centrální kříž východní části hřbitova v LovosicíchMichelův kříž u domu čp. 123 v Jetřichovicích >>
Tagy