weby pro nejsevernější čechy

Kříž u silnice 13 východně u Huntířova

U silnice 13 (E442) z Huntířova na Markvartice v místě, kde odbočuje polní cesta, stojí kříž.

Na rozdíl od silně zdecimovaného kolegy je tenhle křížek ve výborném stavu, části vypadají zcela nové, přesto o něm také nedokážu najít nikde ani zmínku.

Poměrně daleko od silnice v trávě vyšší kvádrová základna, na čelní straně v rytém zrcadle s vykrojenými rohy letopočet 1857. Po mírném uskočení zaoblená hrana, na ni navazuje vypouklá lišta. Na ní stojí vyšší kvádrový sokl. Boky i zadní strana hladké, pouze na čelní straně v obdélné vpadlině oválná nápisová oblast. Pod ní v obdélníku tři reliéfní šesticípé hvězdičky s prázdným středem, kolem oválu v rozích ozdobná kolečka, nad nápisem další obdélník, vyplněný čtyřmi překříženými kosodélníky. V bílém poli černý nápis „Zvrácené srdec / ať je mi vzdálené, / nechci se vyznat / v ničem zlém / (Žalmy, 101.4)“.

Hlavice na soklu je zřejmě zcela nová. Ve spodní části cosi jako zubořez, střídají se čtverečky s trojúhelníky. Dvojitá oblá rozšiřující se lišta, na ní římsa na horní straně mírně kónická. Korunuje ji dvoupatrový soklík v němž je osazen kříž, zřejmě také zcela nový. Je tvořen do oblouku tvarovanými trámy, které mají konce rozšířeny do trychtýřků, zdobených zlaceným ornamentem. Zlacená je i postava Ukřižovaného a girlanda kolem prázdná nápisové desky pod jeho nohama. Nad hlavou tabulka INRI. Kříž ze zadní strany podpírá vzpěra, kotvená do soklu.

Series Navigation<< Centrální kříž hřbitova v HuntířověKříž u silnice 13 západně u Huntířova >>
Tagy