weby pro nejsevernější čechy

Kříž na návsi u domu čp. 24 v Podlešíně (Stebno)

Na návsi v Podlešíně (součást obce Stebno) stojí na travnaté ploše u nedaleké kaple sv. Jana a Pavla přimknutý k zídce domu čp. 24 kovový kříž s Kristem.

Podstavec kříže je sice na schodovém stupni, leč z obou stran je sokl zastíněn těsně přiléhající zelení a na jeho stavu se to viditelně podepisuje. Vzlínající vlhkost, bujný mech, opadávání barvy a odlupování vrchní vrstvy kamene.

Bíle natřený sokl obdélného půdorysu je složitě odstupňovaný. Nejspodnější kvádrové patro má stěny holé, na něm nižší patro s plastickými sloupky na stranách. Uprostřed samotný sokl s nezvykle umístěnými hned dvěma nikami – spodní větší obdélníková (širší strana vodorovná) je hlubší, nad ní na výšku položená mělčí nika, snad kdysi s nápisem. Vrchní část soklu tvoří trojitě rozšiřovaná římsa. Na ni nasedá jehlancovitá hlavice s podstavcem pro kříž. Na spodní části kříže jsou dva zatočené šípy (či blesky?), těleso kříže je zdobeno ornamentem, konce břeven jsou ozdobeny v rozšíření květem. Na kříži visí stříbrná postava Krista a za křížením břeven je paprsčitá svatozář.

Series Navigation<< Jacobův kříž (pomník Jacoba Kleina) v údolí Kamenického potoka u ZákupKříž na rozcestí u domu čp. 173 ve Svoru >>
Tagy