weby pro nejsevernější čechy

Kříž na jižním okraji Leské

Jihovýchodně od osady Leské (část Třebívlic) u silnice, po níž vede červená turistická značka Ulričina stezka, stojí kříž.

Kříž je sice celý, ale v dobré kondici není. Mech, lišejníky, rez. Na fotkách z roku 2018 na webu Drobné památky je vidět, že nápis byl tehdy zvýrazněn barvou, po níž už není teď ani stopy, vše je přetřeno hustou bílou:

A další je z fotky vidět – sokl stál na podstavci v ose. Dnes je posunut silně vlevo. Díky barvě se alespoň na fotce dá přečíst nápis:

Errichtet zur Ehre // Gottes // von Anna ?? Franz Patzelt // aus Leskai 1907

Citát pod dedikačním nápisem si luštit netroufám.

Kříž stojí na kraji pole, nad krajnicí silnice. Nejspodnější část je zčásti zakryta okolním terénem. Na ní dvoustupňová základna obdélného půdorysu, horní stupeň je natřen bílou. Nad sešiknou hranou je tělo soklu, jak již řečeno, momentálně vyosené doleva. Na přední straně nápis, ostatní stěny hladké. Místo hlavice nízký jehlan, v jehož vrcholu je osazen kovový kříž. Dle zadní duté strany jde nejspíš o výlisek. V těle kříže rostlinný ornament, pod Kristem hlava andělíčka s křídly, na níž spočívá obdélná tabulka s vykrojenými rohy. Z Krista rez ukusuje velké kusy. Nad jeho hlavou v místě křížení břeven kruh s paprsky, v jeho středu INRI, kolem kruhu květinový dekor. Konce břeven ozdobeny prostorovým rostlinným třícípým dekorem.

Series Navigation<< Kříž na jižním okraji StaréhoSokl kříže u kostela Stětí svatého Jana Křtitele v Libčevsi >>
Tagy