weby pro nejsevernější čechy

Centrální kříž hřbitova Mikulášovice

Na konci středové cesty od vstupu na hřbitov v Mikulášovicích stojí centrální kříž.

Mohutný kříž na konci aleje kolem cesty zdánlivě hřbitov ukončuje – za ním je ovšem vyvýšená plošina s pomníkem obětem 1. světové války, za níž hřbitov pokračuje druhou samostatnou částí.

Pod zídkou, podpírající zmíněnou plošinu, podstatně převyšující terén spodní části hřbitova, je v obrubníkem oddělené travnaté části několik schodových stupňů, na nichž stojí nižší kamenný sokl čtvercového půdorysu s násobnou profilovanou lištou v horní části. Na ní sedí vysoký o něco užší sokl. V čelní straně obdélné vybrání s malými uchy a tenkým rámem, zřejmě pro dnes chybějící nápis či reliéf. Boční stěny hladké, vzadu nápis:

Errichtet
von der Gemeinde zu
Nixdorf
durch den Osterreiter.
Verein am Charfreitage
den 11.April
1879

Kříž tak dokladuje sílu tradice (a i bohatství) místního spolku Velikonočních jezdců, v roce 2011 obnoveného, který nechal kříž zřídit na Velký pátek roku 1879.

Na vrchu soklu masivní hlavice, zespodu se postupně rozšiřující několika stupni lišt, z horní strany tvořící nízký jehlan, místo jehož špice je nízká plošinka, na které je osazen mohutný tmavý kříž. Ve spodní části nízká základna s tvarovanou lištou v horní části, poté vyšší soklík (celek napodobuje tvarem spodní kamenný sokl). Na přední straně upevněna trnová koruna. Kříž bez ozdob, hladký.

O kříži zmínka v historii hřbitova na wiki:

O Velikonocích roku 1879 byl na konci aleje požehnán masivní syenitový kříž vysoký 7,5 metru. Na zadní straně kříže je psáno: „Errichtet von der Gemeinde zu Nixdorf durch den Osterreiter- verein am Charfreitage den 11. April 1879“ (česky „Postaveno obcí Mikulášovice skrze Spolek velikonočních jezdců na Velký pátek 11. dubna 1879“).

V knize Mikulášovice-Nixdorf aneb Dlouhá historie nejdelšího města českého severu od Petra Karlíčka a Jana Němce se uvádí:

1. listopadu 1874 byl na hřbitov dopraven 17 tun vážící centrální hřbitovní kříž z místního syenitu, dotažený sem dvaceti pěti páry tažných zvířat. Jeho vztyčení proběhlo až o rok později koncem září.

Proč nesouhlasí letopočet s výše uvedeným nedokážu určit.

Series Navigation<< Centrální kříž hřbitova Vysoké nad JizerouStelzigův kříž u domu čp. 69 ve Studeném >>
Tagy