weby pro nejsevernější čechy

Kříž u Lučního potoka naproti domu čp. 114 v Lobendavě

Na rozcestí naproti domu čp. 114 v Lobendavě na břehu Lučního potoka mezi stromy stojí kříž.

Na místní komunikaci, odbočující ze silnice č. 266 za mostkem přes Luční potok na okraji obce, stojí mezi vzrostlými stromy nedávno opravený kříž. Najít se o něm ale nedá nic…

Ještě v roce 2021 podle wiki vypadal takto:

Jak je vidět, v podstatě šlo spíš než o opravu o znovuzhotovení…

Sokl ve spodní části širší, hladký, zakončený projmutím, přecházejícím do vlastního těla. Hladký kvádr na čelní straně nese obdélnou tabuli s vykrojenými rohy a nápisem IHS. Jednoduchá dvoustupňová hlavice má na mírně klenutém vrchu připevněn držák kovové lampy. Ve středu kovový kříž, podepřený vzpěrou kotvenou do zadní strany soklu. Ve spodní části kříže podstava na bocích s klečícími andílky, na ní stojí skupina Kalvárie – Panna Maria, Máří Magdalena a Jan Evangelista. Tělo kříže zdobeno rostlinným dekorem (nejspíš vinné listy). Na oválné destičce, obkroužené zlacenými větvičkami, nápis „ES IST / WOLLBRACHT“. Nad hlavou Krista v místě křížení břeven zlacený květ, o něco výš tabulka INRI. Konce břeven doplněny mohutnými zlacenými ozdobami.

Zda se kříž dochoval a byl opraven, zda jde o rekonstrukci dle nějakých historických pramenů či volnou fantazii není podle čeho určit. Žádná datace, žádná historie, žádné info o tom, kdo provedl a financoval opravu.

Series Navigation<< Kříž u domu čp. 79 v LobendavěKříž u mostu přes Luční potok v Lobendavě >>
Tagy