weby pro nejsevernější čechy

Sousoší Můza, Talent a Píle u Základní umělecké školy v Jirkově

V malém parku u budovy Základní umělecké školy v Jirkově je umístěno sousoší Můza, Talent a Píle.

Dle knihy Příběh hrdého města Jirkova, kterou pro město v roce 2013 napsal Rostislav Křivánek, stojí za vznikem sochy ředitelka ZUŠ Milena Sailerová, která se rozhodla doplnit školní zahradu sochou. Sochař Josef Švancar z Orasína, zvaný Šporgy, vytvořil sochy hned tři jako oslavu tvůrčích sil člověka. Jen ty v knize zmiňované půlkruhové lavičky dávno odvál čas (a asi nenechavé ruce vandalů).

Informační tabule ve Svojsíkových sadech upřesňuje – pískovcové sochy jsou Múza, kterou představuje krásná mladá žena se zakloneněnou hlavou, Talent je ztvárněn v pokorném skloněném gestu a socha Píle představuje archetyp matky, zralé pracovité ženy.

Sousoší nefiguruje v žádné mně známé databázi moderního sochařství. Nějaké informace jsou „dostupné“ v textech na kovových trojúhelníkových deskách u paty soch. Uvozovky schválně, protože z kdysi obsáhlých textů zbylo už jen pár písmen. Je tak jasné, že sochy vznikly díky příspěvkům sponzorů (jména osob i firem jsou ještě jakž takž čitelná) a slavnostní odhalení proběhlo 25. října 2010 (asi). Co sdělovala třetí deska netroufám si hádat.

Series Navigation<< Socha Myšlenka před synagogou v JirkověKámen před domem čp. 1141 v ulici Osvobození v Jirkově >>
Tagy