weby pro nejsevernější čechy

Socha Réva (Dívka s hrozny) na břehu Vltavy v ulici U Sovových mlýnů na Kampě v Praze

V parku v ulici U Sovových mlýnů na Kampě v Praze poblíž břehu Vltavy stojí socha Réva (Dívka s hrozny).

Na wiki:

Socha Réva, nazývaná také Dívka s hrozny, je památkově chráněná mramorová skulptura v parku Kampa na Vltavském ostrově Kampa na Malé Straně v Praze 1.

Socha Réva ztvárňuje akt dívky s hroznem révy vinné stojící na kameni. Je umístěna na pískovcovém soklu obdélníkového půdorysu. Dívka drží oběma rukama na prsou hrozen. Autorem díla z bílého Carrarského mramoru je první československá/česká profesionální sochařka Karla Vobišová-Žáková (1887–1961). Skulptura vznikla technikou sekání v roce 1960. Je památkově chráněna jako nemovitá kulturní památka od 22. prosince 1964. Renovace skulptury proběhla v roce 1997.

Výška: 160 cm
Šířka: 40 cm
Hloubka: 45 cm

Socha je pod správou městské části Praha 1 a je celoročně volně přístupná.

Katalog Umění pro město:

Autor: Karla Vobišová – Žáková 
Materiál: pískovec; mramor
Technika: sekání
Datace vzniku: 1960

Památkový katalog:

Mramorová socha dívky s hrozny je dílem sochařky Karly Vobišové z r. 1960. Dívčí akt stojí na pískovcovém podstavci, pravou nohu má přesunutou, levou mírně pokrčenou v kolenou. V rukou spojených na prsou drží hrozen vína, réva jí zdobí i vlasy.

Socha Karly Vobišové, žačky Bohumila Kafky a Emila Bourdella, patří k charakteristickým ukázkám tvorby této figurálně a portrétně založené umělkyně. Socha (akt) z bílého mramoru na pískovcovém soklu byla umístěna v parku na Kampě v r. 1960. Naposledy byla restaurována r. 1997. Socha vysoká 1,65m je signována vzadu na podnoži: „Vobišová“.

Dílo významné české sochařky 20.stol. patří k charakteristickým ukázkám tvorby této figurálně a portrétně založené umělkyně. Socha je důležitým hmotově prostorovým prvkem v prostoru parku Kampa.

Původní evidenční list památky:

Mramorová plastika Réva je dílem současné sochařky Karly Vobišové z roku 1960.

Odborná sochařská databáze ->

Další sochařská databáze ->

Výška: 160 cm
Šířka: 40 cm
Hloubka: 45 cm
Základna: 20 x 121 x 140 cm
Sokl: 60 x 50 x 46 cm
Realizace a osazení: 1960

Series Navigation<< Socha Spravedlnost na břehu Vltavy v ulici U Sovových mlýnů na Kampě v PrazePomník Josefa Dobrovského v ulici U Sovových mlýnů na Kampě v Praze >>
Tagy