weby pro nejsevernější čechy

Socha Bedřicha Smetany v Kopeckého sadech v Plzni

V Plzni v sadech nedaleko náměstí Republiky, předělených ulicí Bedřicha Smetany, stojí v části s názvem Kopeckého sady socha Bedřicha Smetany.

Poněkud nelogicky stojí socha mimo část sadů, nazvaných Smetanovy. Ty však nesou jméno po jiném Smetanovi

Na webu o památkách Plzně:

Autor: Alois Sopr

Rok: 1973-1976 (realizace), 1978 (odhalení)

Materiál: bronz, žula (sokl)

Pomník se skládá z bronzové realisticky pojaté sochy posazené na jednoduchém žulovém soklu. Pomník byl architektonicky řešen Zbyňkem Tichým. Základní kámen pomníku byl položen 12. května 1976, pomník odhalen 30. května 1978.

Další web o umění uvádí:

V soutěži v roce 1972 získal 1. cenu Alois Sopr spolu s architektem Zdeňkem Tichým. Sopr už byl v té době autorem Smetanovy busty a medaile. Pomník – stejně jako Štursova pamětní deska na nedaleké budově Studijní a vědecké knihovny – připomíná jeho pobyt v Plzni, kde studoval na gymnáziu. Přišel sem ve svých šestnácti letech na přímluvu bratrance Josefa Františka Smetany (osvícenecký kněz, jehož pomník od Tomáše Seidana stojí nedaleko ve Smetanových sadech, které jsou také podle něj nazvány, nikoliv tedy podle B. S.), aby zde dokončil r. 1843 svá středoškolská studia.

Encyklopedie Plzně:

Základní kámen položen 12. 2. 1976, pomník odhalen 30. 5. 1978.  Pomník se sochou v nadživotní velikosti s podstavci opatřenými vpředu a vzadu nápisy:

vpředu
BEDŘICH 
SMETANA

vzadu
GENIU
ČESKÉ
HUDBY
MĚSTO
PLZEŇ
1978

Series Navigation<< Socha Josefa Františka Smetany ve Smetanových sadech v PlzniSocha Martina Kopeckého v Kopeckého sadech v Plzni >>
Tagy