weby pro nejsevernější čechy

Socha Albrechta z Valdštejna v parku v Lázních Libverda

U jedné z cest v parku v Lázních Libverda je umístěn pomník – socha Albrechta z Valdštejna.

Socha sice vypadá starobyle, leč na svém místě je vlastně nováčkem a nic moc se o ní neví (či snad ani vědět nemá). Některé zdroje uvádějí, že jde o repliku, ale není to tak úplně pravda.

Média informovala:

Liberecký Deník 24. 7. 2013 – Téměř identický klon sochy Albrechta z Valdštejna, která zdobí kašnu ve Frýdlantu, se objevil v parku Lázní Libverda. Zatímco v případě frýdlantské sochy jde o památku starou desítky let s jasnou minulostí a historií, kde se vzala socha stojící v Libverdě je tajemstvím.

Obě sochy si jsou nápadně podobné. Albrecht z Valdštejna, vévoda Frýdlantský z dob třicetileté války, na obou stojí ve stejné zamyšlené póze s hlavou položenou na hruď a sepjatýma rukama drží na prsou maršálskou hůl.

Socha z frýdlantského náměstí byla odlita v roce 1934 pro kašnu podle návrhu rodáka z nedaleké Raspenavy, akademického sochař z Vídně Heinricha Scholze.

A kde se vzala socha v Lázních Libverda? „Našla se v jednom skladu. Kde, vám neřeknu. Odtud jsem jí koupil a teď je v našem parku,“ řekl Deníku majitel lázní Alexandr Seidl.

To, že jde o kopii sochy ve Frýdlantu odmítá. „Já toho frýdlantského Albrechta ani neviděl, ale určitě není totožný. Ani dva lidi na světě nejsou stejní, natož pak sochy,“ dodal Seidl. A opravdu nejde o přesnou kopii, odlitek. Alespoň ne pořízený v této době.

„Sochu z naší kašny nikdo nesundával, tudíž nemohl zhotovit přesnou kopii z odlitku,“ potvrdil starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Nicméně i jemu přijde nápadná podoba obou soch zarážející.

Nabízí se několik vysvětlení. Mimo jiné takové, že kopie frýdlantské sochy vznikla už v minulosti. „To vyloučit rozhodně nelze. Socha má poměrně pestrou minulost a několikrát změnila místo a majitele. Z kašny putovala na radnici, pak na zámek a zpátky na hlavní frýdlantské náměstí. Je tedy možné, že během dlouhých desetiletí někdo pořídil její kopii,“ vysvětlil Miloš Kadlec z Národního památkového ústavu, kterému socha patří.

Nutno podotknout, že historickou návaznost má Albrecht z Valdštejna na obě místa. Frýdlant byl stejně jako Lázně Libverda součástí jeho panství. „My na tom stavíme. Je součástí historie lázní a Valdštejnovi se věnujeme i jinak. Má tu svůj dům a v něm obrazárnu,“ dodal za lázně Martin Šimička z technického úseku.

Právě on se podílel na umístění sochy do parku lázní, kde se z ní stala dominanta.

Bronzový Albrecht tam stojí na soklu architekta Michala Dostála. Časem má být socha ještě nasvícena. „Nám se to líbí a souvislost vnímáme. Prošli jsme obrazárnu a socha jako pomník nám sem pasuje,“ říká jedna z návštěvnic lázní Květoslava Hanzlíková. To, že o několik desítek kilometrů dál existuje ještě jedna taková socha, netuší.

Zástupcům Frýdlantu fakt, že se dominanta nové kašny objevuje i v nedalekém lázeňském městě, nevadí. Proti nejsou ani památkáři. „Trochu bych měl problém, kdyby šlo odlitek. O tom bych chtěl vědět, ale takhle proti tomu nic nemáme. Ostatně autorský zákon se na sochu už nevztahuje, autor nežije,“ vysvětlil za památkáře Kadlec.

Na čelní straně soklu: „Albrecht / z / Valdštejna / Albrecht vévoda / frýdlantský a zahánský / vévoda meklenburský / KOM:KAY:MAN general / Schrifter Feldthauptman / wie auch oceanischen und / Baltischen meers“, na patce „AHzM / Věrný generál císaře / Ferdinanda Habsburského“. Na zadní straně soklu „Albrecht / z / Valdštejna / zámek a hrad / Frýdlant / Pražský palác / Valdštejnský / zámek jičínský a / Město Jičín / První stavitel / mořského průplavu / Kielského 1627„.

Series Navigation<< Mozaika s fontánou u Clam-Gallasova paláce v Lázních LibverdaSocha Rosa v parku v Lázních Libverda >>
Tagy