weby pro nejsevernější čechy

Socha lva ve Starých Splavech

Ve Starých Splavech v parčíku u silnice Dalibora z Myšlína mezi rezidencí LakePark a penzionem Mlýn stojí mírně putovní bronzová socha lva, nazývaná Splavák.Podrobně se o soše a jejích osudech píše na wiki:

Pomník obětem první světové války, jehož součástí socha lva původně byla, byl odhalen v Žatci na náměstí Svobody v září roku 1930 na místě uprázdněném po pomníku Josefa II. zničeného v roce 1919. Autorem lva byl teplický sochař Anton Schaff, který svým návrhem zvítězil ve veřejné soutěži. Lev stál na vysokém podstavci s výraznými číslicemi 1914 a 1918 a deskami se jmény 403 padlých v první světové válce. Jednalo se tehdy ve velké většině o německé obyvatele, kteří u Žatce žili. Objevovala se ale i česká jména. Na zaplacení pomníku byla zřízena veřejná sbírka. Na jeho místě dnes stojí tzv. Nejmenší chmelnička na světě. V roce 1942 vydala německá správa nařízení o využití kovových předmětů pro válečné účely a proto došlo ke sejmutí sochy lva z podstavce. K jejímu roztavení ale nedošlo a byla uschována v místních sběrných surovinách. Desky se jmény padlých skončily rozdrcené jako zpevnění břehu Ohře a cest někde v místech, kde je v současnosti v Žatci autoškola. Po skončení druhé světové války byla nalezena a nabídnuta městu ke zpětnému odkupu. To ale nemělo zájem a mělo se za to, že došlo k jejímu roztavení.

Ve skutečnosti sochu odkoupil ředitel základní školy ve Starých Splavech se záměrem umístit jí před budovu školy. Tam byla nakonec umístěna socha jiná a lev byl instalován nad chatovou osadou na skalním hřebenu severně od vsi. Chatová osada od něj získala svůj název „Pod lvem“. Po roce 1989 došlo k několika vandalským útokům na sochu stojící samostatně v přírodě a nakonec k jejímu shození, rozřezání a prodání do sběrných surovin. Odtud se jí podařilo zachránit a v roce 2006 zrestaurovat. Nyní stojí přímo ve vsi v parku u ulice Dalibora z Myšlína. Místo na skalním hřebenu, kde původně stála, je dodnes zřejmé a je na něm umístěna pamětní deska s nápisem: Kdo toto místo znával, ptá se „Kde je lev, co tu stával a osadě této jméno dával?“ Vandaly byl rozřezán a málem ukraden! Roku 2006 byl díky obci opět opraven a ve Splavech u mlýna postaven.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého u kostela svaté Alžběty Uherské v TeplicíchKrálovské pole a pomník Přemysla Oráče s pluhem (Stadice) >>
Tagy