weby pro nejsevernější čechy

Pomník Trümmerfrau na ulici Dr.-Külz-Ring v Drážďanech

Na prostranství před Novou radnicí (Neues Rathaus) v Drážďanech v zatáčce ulice Dr.-Külz-Ring stojí socha ženy, pomník Trümmerfrau.

Už je to řádně let, kdy jsme trávili v Drážďanech pár příjemných dní. S pocitem, že profíkům nemohu konkurovat a tudíž nemá smysl chodit stejnými cestami jako oni, bloumal jsem samostatně, jen tak nazdařbůh, a nechával se překvapovat. Mnohdy jsem ani netušil, co jsem „objevil“. Suzanne, která nás „hostila“, byla potěšena, když jsem jí obrázky večer v hospodě ukázal, a vysvětlila mi, oč se jedná.

Jak praví wikiTrümmerfrau (Trümmer = německy: suť, trosky, Frau = žena) byly ženy, které po druhé světové válce odstraňovaly sutiny z německých a rakouských měst, která byla během války zničena. Právě takovým ze zničených poválečných Drážďan je socha věnována.

O památníku:

Památník Trümmerfrauen v parku před Novou radnicí na Radničním náměstí v Drážďanech. Pomník vytvořený v roce 1952 sochařem Walterem Reinholdem byl postaven na podstavci z cihelného zdiva. V roce 1967 musela být původní socha nahrazena bronzovým odlitkem a po roce 1991 byla restaurována. Erika Hohlfeld byla mladá Trümmerfrauen, kterou si Reinhold vybral jako model pro pomník.

Další info:

Pomník německého sochaře Waltera Reinholda (Dresden 1898 – Kulmbach 1982) věnovaný ženám, uklízejícím ruiny města po roce 1945. Byl postaven v roce 1952 jako litinový, v roce 1967 přelit do bronzu. Modelem byla Erika Hohlfeld. Restaurování pomníku provedeno v roce 2001.

Omlouvám se za úroveň překladu, německy neumím ani slovo.

Series Navigation<< Socha dívky s dítětem na ulici Schloßstraße v DrážďanechPlastika Völkerfreundschaft na Prager Straße v Drážďanech >>
Tagy