weby pro nejsevernější čechy

Pamětní kámen Johanna Weisgerbera u koupaliště v Mikulášovicích

U vstupu do areálu koupaliště v Mikulášovicích je umístěn pamětní kámen Johanna Weisgerbera s informační tabulí.
Jak vyplývá z článku v Mikulášovických novinách z května 2021, jedná se o starší, původní artefakt, ovšem na novém místě:

Dnes je pomník opraven a stojí u něho informační tabule s fakty, převážně shodnými s textem z článku:

Johann Weisgerber
narozen 30.4.1866 v Mikulášovicích, zemřel 18.9.1926 v Mikulášovicích
Pracoval zde jako pošťák a měl malé hospodářství. V posledních letech svého života byl také městským radním. Jeho přáním bylo vybudovat městský park s koupalištěm pro zkrášlení obce. Proto v poslední vůli pozemek odkázal městu, na kterém bylo později po jeho smrti vybudováno koupaliště. Jeho děti respektovaly otcovo poslední přání a za tímto účelem zřídily nadační účet s 10.000 korunami.

Rudolf Rösler
narozen 11.9.1889 v Mikulášovicích, zemřel 27.4.1943 v Mikulášovicích
Kolem roku 1930 se projektu ujal továrník Rudolf Rösler z továrny „Ignaz Rösler & Sohne“ a nechal na vlastní náklady provést veškeré projektové práce zahraniční zahradnickou firmou. S využitím investovaných peněz nechal postavit park s koupalištěm. Náklady na výsadbová materiál a další výdaje činily asi 22.300 korun.
Na počest zakladatele komplexu zde byl odhalen pamětní kámen. Park byl pojmenován „Johann Weisgerber Park“. Dne 3. července 1932 byl park otevřen pro veřejnost. Při této příležitosti se konala plážová oslava, které se zúčastnilo asi 2.000 lidí.

V knize o Mikulášovicích se mi nepodařilo o koupališti a pomníku nic objevit.

Series Navigation<< Socha „Alenka S. na plovárně“ na koupališti v MikulášovicíchPamětní deska evangelického kostela (Centra setkávání) v Dolní Poustevně >>
Tagy