weby pro nejsevernější čechy

Pomník Vincenta Stoye

Na trase žlutě značené Naučné stezky Sokol pod zříceninou hradu Starý Falkenburk poblíž Kočičí studánky stojí pomník Vincenta Stoye.

Kámen vypadající jak sokl chybějící křížku je popsán na infotabuli zmíněné naučné stezky, otevřené v roce 2008.

Pomníček, který stojí před námi, připomíná jednu z tragédií, které se v těchto lesích odehrály při výkonu lesní služby. Blízkost státní hranice a stavy lovné zvěře kladly na lesníky značné nároky spojené s výkonem ochranné služby. Při jedné z potyček s pytláky došlo dne 16. 4. 1878 v těchto místech k zastřelení mladého lesního adjunkta Vincenta Stoye.

Podle tiskové zprávy je pomníček ze stejného roku:

Součástí nově otevírané naučné stezky bude také kamenný pomník zdejšího lesního adjunkta Vincenta Stoye. Najdete ho poblíž Kočičí studánky a byl také slavnostně odhalen. „Stalo se tak u příležitosti 130. výročí jeho tragické smrti. Vincenta Stoye, kterého zastřelil neznámý pytlák při výkonu jeho povolán,“ připomněl Radim Zika.. Zároveň na místě jeho skonu byly v pátek vysázeny dva pamětní stromy.

Ze všech textů není úplně jasné, zda jde o obnovu, nebo zcela nový artefakt. Mapy.cz užívají přepis jména ve tvaru Vinzenz Stoy a uvádějí datum 18. 4. 1878.

Series Navigation<< Pamětní deska Josefa Srba Debrnova na domě čp. 1 v DebrnuHrob Oldřicha Chrudimského na hřbitově v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy