weby pro nejsevernější čechy

Socha sv. Anny v Jedlce (Malá Veleň)

Na travnatém plácku u silnice 262 z Děčína do Benešova nad Ploučnicí, před restaurací u Madony jen kousek od pozoruhodného kostela stejného zasvěcení, stojí pískovcová socha sv. Anny.

Sokl je sice poměrně vysoký, přesto nestačí na zařazení sochy mezi sloupy, abych mohl čerpat ze svých oblíbených encyklopedií. Info o soše tak lze najít především na webu Památkového katalogu:

Pískovcová socha v nadživotní velikosti z roku 1785 je umístěna na členěném hranolovém soklu. Stojí v kontrapostu s odlehčenou pravou nohou, je oblečena do dlouhého přepásaného šatu. Na pravém předloktí jí sedí Panna Marie a levou přidržuje knihu.

No, moc toho není ani tam. V roce 2006 byla socha restaurována, Památkový katalog odkazuje na restaurátorskou zprávu Jana Vícha. V roce 2007 přijel litoměřický biskup, mons. Pavel Posád, který nově opravenou sochu sv. Anny vysvětil.

Trochu lepší popis obsahuje původní karta evidenčního záznamu z roku 1967:

Členěný hranolový sokl, na čelní a zadní straně kartuše s částečně setřenými latinskými nápisy antikvou. Sokl završen profilovanou římsou, na čelní stěně segmentově vyklenutou s lasturou. Na bočních stěnách soklu střapce. Na soklu socha sv. Anny v nadživotní velikosti, v mírně rozhýbané drapérii. Stojí na kouli, pravá noha vykročena. P. Marii drží sv. Anna na pravé ruce, levou přidržuje v pase knihu. Sv. Anna i P. Maria plechové svatozáře. Draperie částečně zlatě polychromovaná. Na čelní stěně soklu chronogram 1785.

A to je vše, co se mi podařilo objevit.

Další tipy na výlet najdete na stránkách Brána do Čech

Series Navigation<< Socha archanděla Michaela v ZahrádkáchSousoší Loučení Krista s Pannou Marií v Českém Dubu >>
Tagy