weby pro nejsevernější čechy

Socha Panny Marie neposkvrněného početí v Drahovicích v Karlových Varech

Ve svahu nad křižovatkou ulic Hřbitovní, 5. května a Máchova v Drahovicích v Karlových Varech stojí socha Panny Marie neposkvrněného početí.

Socha zde byla postavena podle většiny pramenů v roce 1704. Podle Jaroslava Fikara, autora knihy Karlovarské proměny, nechal sochu zhotovit Leopold Selb již v roce 1703.

Původně zřejmě stála na nedalekém místě a na stávající zděnou terasu byla přesunuta nejspíše při rozšiřování zdejší silnice. Během roku 2009 byla renovována a její okolí vyčištěno.

K další obnově sochy došlo v roce 2016 z podnětu lékaře Stanislava Kloze. Poté byla vysvěcena Mons. Josefem Mixou. Do pomoci s úpravou místa se zapojily také Lázeňské lesy.

Poblíž sochy Panny Marie se nachází místo původně zvané Šibeniční vrch (stojí zde altán Bellevue), kde až do zrušení hrdelního soudnictví v roce 1786 stávalo staré karlovarské městské popraviště se šibenicí. Popravovalo se zde od prosince 1593, kdy město získalo od Rudolfa II. hrdelní právo. Odsouzení k popravišti stoupali Ondřejskou ulicí právě kolem sochy Panny Marie neposkvrněného početí, kde se mohli před popravou pomodlit.

Pískovcová barokní socha od neznámého autora je umístěna na pomezí bývalých samostatných obcí Drahovice a Karlovy Vary. Představuje Pannu Marii stojící na hadovi, který obtáčí Zemi. Výjev symbolizuje vítězství dobra nad zlem (odkaz na Zjevení sv. Jana, 12. kap.).

Na webu Památky a příroda Karlovarska je popis, který wiki převzala, v jednom detailu odlišný (had/drak):

Pískovcová barokní socha představující Pannu Marii Neposkvrněného početí (Immaculata Conceptio), šlapající na draka obepínajícího Zemi, který symbolizuje ďábla, nad kterým vítězí – odkaz na Zjevení sv. Jana, 12. kap. Dříve jistě mívala Panna Marie kolem hlavy 12 hvězd. Plastika stojí na nízkém profilovaném válcovém soklu, umístěném na hranolovém podstavci s horní i spodní profilovanou krycí deskou. Na přední straně podstavce je vyveden monogram „IHS“, zkratka jména Ježíšova, s křížem na vrcholu, na pravé boční straně je letopočet 1704, na levé boční straně je pak další monogram a na zadní straně jakýsi latinský nápis. Podstavec stojí na jednom kamenném stupni.Kolem sochy je kovová ohrádka obdélného půdorysu.

Series Navigation<< Pomník Johanna Wolfganga Goetha u Goethovy stezky v Karlových VarechSocha svatého Jana Nepomuckého mezi ulicemi Kamenka a Chomutovská v Klášterci nad Ohří >>
Tagy