weby pro nejsevernější čechy

Reliéf Výstavba (Hekules) na bytovém domě Hotel Domino v Mostě

Na fasádě bývalého Domova mládeže pro budoucí horníky (nyní Hotel Domino s ubytovnou) je směrem k třídě Budovatelů umístěn reliéf, nesoucí název Výstavba, alternativně Herkules).

Autorem pískovcového reliéfu je akademický sochař Jiří Bradáček (* 27. 6. 1922, Obříství – Mělník – † 18. 7. 1984, Praha), reliéf o rozměrech 300 x 300 cm vytvořil pro internát v roce 1962.

Figurální reliéf Výstavba (někdy též Herkules) koresponduje svým námětem s původní funkcí budovy, která sloužila jako internát pro budoucí horníky. Jednotlivé oblouky na reliéfu znázorňují důlní šachty. Dnes je reliéf pro vzrostlou vegetaci v jeho bezprostředním okolí špatně viditelný (to už není úplně pravda, vegetace byla vykácena).

Reliéf Výstavba je umístěn na spodní části fasády budovy bývalého Domova mládeže pro budoucí horníky (dnes Hotel Domino). Budova s patnácti podlažími, byla v době svého vzniku v roce 1962 nejvyšší v okrese. Reliéf byl osazen téhož roku.

Jednotlivé oblouky reliéfu připomínají výztuhy důlní šachty.

Také Herkules musel při jednom ze svých dobrodružství sestoupit do Podsvětí, odkud se jako jediný smrtelník dokázal vrátit.

Téma odráží původní funkci budovy, v níž byli budoucí „Herkulové“ připravováni na své povolání.

Autorovi věnovalo statutární město Most v roce 2015 jednu z publikací Umělecká díla v Mostě (Jiřího Bradáčka a Václava Kyselky) – bohužel tato není na městském webu k dispozici v on-line pdf. Takže alespoň náhled:

Series Navigation<< Socha Splynutí v ulici Jaroslava Seiferta v MostěPamětní deska Ignáce Sichelbartha na Nejdecké skále >>
Tagy