weby pro nejsevernější čechy

Plastika Sluneční hodiny na Střeleckém ostrově v Litoměřicích

Na západním výběžku Střeleckého ostrova v Litoměřicích, který od zbytku souše odděluje Tyršův most, vznikla postupně exteriérová galerie soch, vytvořených během mezinárodního sochařského sympozia, konaného na místním Výstavišti. U cesty v trávě stojí plastika Sluneční hodiny.

Pískovcový artefakt vznikl v roce 2013 v rámci třetího ročníku mezinárodního sochařského sympozia, autorem je akademický sochař Milan Vácha.

Kniha Kdo se to na nás dívá! – Co prozrazují a tají sochy města Litoměřice uvádí, že hodiny jsou skutečně funkční a údajně ukazují sluneční čas. Na své místo doputovaly v pátek 16. srpna 2013.

Milan Vácha se narodil 9. prosince 1944 v Praze. V letech 1959-63 studoval na Střední odborné škole výtvarné Václava Hollara v Praze, poté v letech 1963-69 na Akademii výtvarných umění v Praze (sochařství, prof. Vincenc Makovský, po jeho smrti absolvoval u prof. Karla Lidického).

1973  – 1993 pedagogická činnost na Fakultě architektury ČVUT v Praze (1973 jmenován odborným asistentem, 1991 jmenován docentem). Již během studia pracoval jako kamenosochař na obnově pražských památek. Od roku 1993 se věnoval volné tvorbě. V letech 1997-99 se vrátil jako externí pedagog na Fakultu architektury ČVUT v Praze, ale od roku 2000 se věnuje pouze volné tvorbě.

Series Navigation<< Plastika Spojení na Střeleckém ostrově v LitoměřicíchPlastika Můj tvar na Střeleckém ostrově v Litoměřicích >>
Tagy