weby pro nejsevernější čechy

Plastika Spojení na Střeleckém ostrově v Litoměřicích

Na západním výběžku Střeleckého ostrova v Litoměřicích, který od zbytku souše odděluje Tyršův most, vznikla postupně exteriérová galerie soch, vytvořených během mezinárodního sochařského sympozia, konaného na místním Výstavišti. Na nejzápadnějším výběžku ostrova v zatáčce cesty stojí plastika Spojení.

Pískovcový artefakt vznikl v roce 2009 v rámci druhého ročníku mezinárodního sochařského sympozia, autorem je maďarský sochař János Ruppert.

Kniha Kdo se to na nás dívá! – Co prozrazují a tají sochy města Litoměřice uvádí, že umístění plastiky je takřka symbolické, v místě, kde se do mateřského toku vrací rameno řeky, „spojuje“ se s ním.

Původní evokace díle je však v příčném spojení (prolínání) dvou geometrických )tvarů. Horizontálního oválu, na jehož šířku je položen hmotný řecký kříž. Z těchto dvou prvků je složena celá plastika, jež je postavena po stranách na konkávkonvexní částice, jež tak svírají dílo v jednotící celek.

Autor se narodil roku 1959 ve Fünfkirchenu (Pětikostelí) v jižním Maďarsku. Volné tvorbě se věnuje od roku 1992.

Series Navigation<< Plastika Dvojice na Střeleckém ostrově v LitoměřicíchPlastika Sluneční hodiny na Střeleckém ostrově v Litoměřicích >>
Tagy