weby pro nejsevernější čechy

Sousoší Ukřižování v Mařenicích

V Mařenicích na křižovatce silnic na Trávník, Dolní Světlou a Mařeničky, u mostku přes Svitavku, naproti hospodě U tří lip stojí na trávníku sousoší Ukřižování.

K mému velkému překvapení se tyto tři sochy nevyskytují v Památkovém katalogu, což by znamenalo, že nepožívají příslušné ochrany.

Stručné info zní:

Barokní sousoší Ukřižování se sochami ukřižovaného Krista, sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava z let 1831 až 1833. Sochy byly upraveny roku 1896 a zrenovovány v roce 2002.

Pro podrobnější informace je tedy potřeba jít tentokrát jinam:

Trojici barokních pískovcových soch tu nechal postavit v letech 1831–1833 Franz Richter. Sochy ukřižovaného Krista a sv. Václava jsou od sloupského sochaře Josefa Maxe mladšího, autor třetí sochy sv. Jana Nepomuckého je neznámý.

A to je asi fakt bohužel všechno, co jsem schopen najít, i když mi to přijde víc než divné. Dokonce ani ťuk o jejich uváděné obnově… Tak nevím. Kupodivu sousoší není vůbec zmíněno na webu Spolku Drobné památky severních Čech.

Series Navigation<< Sousoší sv. Luitgardy (Víry), sv. Jana a sv. Pavla v Hodkovicích nad MohelkouSocha Panny Marie u Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova >>
Tagy