weby pro nejsevernější čechy

Plastika Persona v Komenského ulici v Litoměřicích

Na travnatém cípu mezi ulicemi Komenského, Křížová a U Studně stojí pískovcová plastika Persona.

Pískovcová socha vznikla v roce 2009 v rámci druhého ročníku mezinárodního sochařského sympozia, autorem je Tomáš Bujňák.

V knize Kdo se to na nás dívá! – Co prozrazují a tají sochy města Litoměřice se píše:

Hrou geometrických tvarů s výstupy čehosi na vrcholu, jež „přetékají“ vlastní „Tělo“ (ve smyslu kladném i záporném, podle nálady) bychom mohli nazvat sochu jednoduchých tvarů a silné hmotnosti „Persona“ slovenského sochaře Tomáše Bujňaka.

Narodil se v roce 1979 v Košicích, v letech 2000 až 2003 studoval na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, Atelier Svobodnej kreativity u profesora Juraje Bartuzse a následně do roku 2004 na pražské Akademii u profesora Miloše Šejna. Studia zakončil na Kunstakademie Düsseldorf und ADBK München u profesorky Magdaleny Jetelové v letech 2004 až 2008.

Z dalších zdrojů:

Po završení let svých mnohovrstevnatých studií – diplom výkonného umělce získal na Akademii výtvarných umění v Mnichově u prof. Magdaleny Jetelové – se rozhodl usadit se tady v Praze. Tomáš Bujňák se od počátku svých studií zabývá performancí, objekty, instalacemi, fotografií i videem, a v poslední době stále víc vlastní animací v 3D programech, ale i fyzickými formami tradičního sochařství. V charakteristicky morfologické zkratce, ale především i s mentální nadsázkou, pohrává si s vjemy rozličných stádií vlastního života, jako je např. labilní tíha a vratkost, v nichž se spojuje – řečeno jeho vlastními slovy – „běžná situace se zvláštní situaci…“.

Já se přiznám, že zcela přízemně na plastice nevidím „výstupky čehosi“, ale poskládané čtyři košile s kravatami, jež visí přes hranu podstavce…

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého na Rochelově mlýně v Křížové ulici v LitoměřicíchBusta Václava Havla v parku Václava Havla v Litoměřicích >>
Tagy