weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Jana Nepomuckého na rozcestí u domu čp. 249 v Rozhledu (Jiřetín pod Jedlovou)

Na konci ulice Tolštýnská v Jiřetíně pod Jedlovou, na začátku osady Rozhled, stojí socha svatého Jana Nepomuckého.

Socha zvláštní – je štafírovaná, což se příliš často nevidí, navíc ukrytá pod speciální stříškou na třech nohách.

Na netu se toho o ní moc najít nedá: Socha sv. Jana Nepomuckého byla postavena v roce 1728, ještě před jeho svatořečením v roce 1729. Socha není kulturní památkou.

Naštěstí lze sáhnout po knize Zjánštěná item zjančená léta na Děčínsku Nataši Brejchové-Steinové (Okresní muzeum Děčín 2001) – kdo neví, dnes autorka píše pod jménem Natalie Belisová. Jiřetínský Jan v knize nemůže chybět:

V roce 1728 vyrostla v Jiřetíně pod Jedlovou při staré cestě vedle panského pstružního rybníka socha Jana Nepomuckého. Pozemek patřil k zahradě tolštejnské usedlosti čp. 1, jejímiž pozdějšími majiteli byli Münzbergové. Takže ačkoli byl zřizovatelem sochy truhlář Johann Christoph Klauss z čp. 9, soše se sto let zpátky říkalo Teichmünzbergs Johannes Statue. Münzbergorybničná…

Poctivé natěračské snahy renovátorů ji dnes úplně zakryly hutnou barevnou slupkou, proto je viditelný pouze letopočet 1728. Nápis „Zbožný, mlčenlivý a štědrý / směřoval stále vzhůru, za což se mu dostalo odměny / koruny věčné radosti“ slízl čas. V originále text zněl „From seyn, Schweigen, Geben / stets auf wärts streben / Brachten ihm zum Lohn / Ewiger Freuden Kron“.

Jak je snad na fotkách vidno, nápis je dnes opět skoro čitelný. Barvy na soše sice jsou, ale netvoří žádnou tlustou slupku. Na soklu lampa, palmová ratolest zlacená, stříška natřená. Vypadá to, že svatý Jan ještě nějakou dobu vydrží…

O soše se zmiňuje kniha Jiřetín pod Jedlovou od Jana Smetany, vydané ke 450 letům města v Lužických horách (Obec Jiřetín pod Jedlovou 1998):

Při odbočce cesty Jiřetín-Tolštejn směrem k areálu Slovanu v osadě Rozhled stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého, postavená v roce 1728, tedy ještě před jeho svatořečením.

Series Navigation<< Pomník Friedricha Schillera na JedlovéHrob Karla Hynka Máchy na hřbitově v Litoměřicích >>
Tagy