weby pro nejsevernější čechy

Socha Piety na Křižanském sedle

U silnice z Křižan do Noviny v Křižanském sedle stojí ve travnatém svahu na křížení několika turistických cest socha Piety.

Ne nadarmo nese tudy procházející červená značka označení Hřebenovka – jde o nejvyšší místo, které silnice překonává. Je tu autobusová zastávka a omezené místo k zaparkování. Poměrně nečekané místo k postavení takové sochy. Jenže kdysi tudy vedla poutní cesta…

Informace opět poskytuje portál Památkový katalog:

Pískovcová plastika Piety pocházející z roku 1771 (?) od anonymního autora (většina pramenů uvádí rok 1766).

Na pohledové přední straně je vysoký hranolovitý podstavec zdoben reliéfem ležícího Ježíška s beránkem a obláčky. Po levé i pravé straně je podstavec zdoben rozetami. Vzadu vytesán německý nápis : “ Zu Ihren des (bitter) ist/ (leiden) (Starb) Jesu/ Christi aus seiner/…..mutter/ ist diese Statue auf/ errichtet verden im Jahre MDCCLXXI”. Podstavec ukončen mohutnou římsou uprostřed lehce zvlněnou. Na podstavci usazen mohutný letinský kříž. U paty kříže sedí Panna Marie s ležícím tělem Krista v náručí. Kámen polychromovaný.

Evidenční list památky zmiňuje restaurování v roce 1966.

V textu zmíněná polychromie není na soše nikde patrná. Na rozdíl od výše uvedeného textu je římský letopočet v tesaném nápisu na zadní straně přesekán (větší a barvou zdobené písmo) na MDCCLXVI, na čelní straně pod reliéfem tento dřívější letopočet napsán barvou arabskými číslicemi. Kdo proč jak a co je vlastně pravda, najít neumím.

Series Navigation<< Socha sv. Jana Nepomuckého v Novém BydžověSocha sv. Jana Nepomuckého ve Zdislavě >>
Tagy