weby pro nejsevernější čechy

Socha Rozsévač (Vinař) u vchodu bývalé Okresní hospodářské záložny v Mělníku

Vstup do budovy bývalé Okresní hospodářské záložny na křižovatce ulic Fibichova a Pražská v Mělníku rámují dvě sochy – vlevo je to mužská postava, dle různých zdrojů Rozsévač či Vinař.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně uvádí „Pravoúhlý portál vstupu obložený leštěnou žulou se sochařskou výzdobou Rozsévače a Žnečky od sochaře Oskara Kozáka„.

Táž knihovna o sochaři podává info:

Narozen 25.09.1909, Gramat – Neusiedl (Rakousko), zemřel 05.06.2004, Praha (Česko). Dětství prožil v Novém Dvoře u Nymburka, školní léta ve Vysoké u Mělníka, kde žil do r. 1924. Vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu zpracování kovů v Hradci Králové a Akademii výtvarných umění v Praze (1935), žák prof. O. Španiela. V r. 1935 půl roku studijně pobýval v Itálii a rok poté na Akademii v Berlíně. Člen výboru Jednoty výtvarných umělců. Autor figurálních a portrétních kompozic a návrhů plaket a medailí, soch a sousoší. Pro Mělník vytvořil sochy Rozsévač a Žnečka umístěné v Zemědělské záložně, pomník kapitána Otakara Jaroše; dále pak portrét T. G. Masaryka, osazený na škole ve Vysoké, pomník občanům, umučených nacisty, v Chodči aj.

Na letáku Mělnické sochy a plastiky z roku 2022 je socha označena jako pracující muž – alegorie setby.

Series Navigation<< Socha Žnečka u vchodu bývalé Okresní hospodářské záložny v MělníkuPamětní deska Jaroslava Krombholce v Krombholcově ulici na domě čp. 9 v Mělníku >>
Tagy