weby pro nejsevernější čechy

Sloup Hermanna Henckela v Děčíně na křižovatce ulic Chlumská a Litoměřická

Na křižovatce ulic Chlumská a Litoměřická v Děčíně – Starém Městě stál sloup Hermanna Henckela.

Taková malá záhada. Sloup jsem vyfotil v roce 2016 a zpětně na něj narazil ve fotoarchivu při probírání starých snímků. Jenže se mi o něm nepodařilo nikde nic najít. Mapy.cz i Drobné památky jeho existenci popírají. A zřejmě oprávněně.

Požádal jsem o spolupráci dceru (po předchozích zkušenostech s vyhledáváním jejím mými cookies nezatíženým Googlem a zcela jiným pohledem). A ejhle – nejrůznější street view ukazují sloup na tomto místě zhruba od roku 2011 do 2015, moje fotka je z března 2016, od roku 2017 pak už sloup na záběrech chybí až do září roku 2019. Takže asi opravdu neexistuje.

Jediný záchytný bod je cedule na vrchní části sloupu s nápisem Hermann Henckel Saule. Mně se ale toto jméno nepodařilo v souvislosti s Děčínem vyštrachat. Dcera objevila jméno Hermanna Henckela v soupisu KALENDÁRIA REGIONÁLNÍCH VÝROČÍ ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2012. Je zde uveden jako děčínský rodák, vydavatel a knihkupec. Na základě tohoto údaje jsme vystopovali, že vydával mapy (např. Českosaského Švýcarska a průvodce), a jeho nacionále – *17. 9. 1868 Děčín, †18. 2. 1932 Děčín. Zřejmě šlo o rodinný podnik, existuje o něco starší Henckel jména Otto, taktéž vydavatel.

Detail průvodce ke zkoumání zde ->

Proč měl v těchto místech dotyčný sloup, a kde je mu momentálně konec, to pro mne dál zůstává záhadou…

Series Navigation<< Socha svaté Barbory u kostela svatého Václava v DlažkovicíchKamenný rozcestník Horní Chlum >>
Tagy